Termín: | 24.08.2013 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Utekáč (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.utekac.sk |
Majstrovstvá v pečení toční - pečie celá dedina
Točňa je jedlo, ktoré si od nepamäti brávali sklári do práce a bolo tradičné jedlo v tamojších domácnostiach.
Sklárska robota je sýta robota a preto chlapi potrebovali aj sýte jedlo. Je zaujímavé že i na Horehroní
podobné jedlo pripravovali ženy svojim mužom, keď ich zavčasu ráno chystávali do práce v lese.
Toto jedlo, teda točňu je možné prirovnať k zemiakovej placke, alebo babe, alebo haruli. Točňa je jednoduché jedlo,
ale ako už bolo spomenuté aj patrične sýte jedlo. Chlapi na tomto jedle vydržali pracovať i celý deň!
Aj dnes utekáčske gazdinky pripravujú točňu podľa starých receptov, ktoré sa zachovali po dnešný deň ústnym podaním.
A aký je ten správny utekáčský recept?
Na kilogram postrúhaných zemiakov, ale dobrých domácich zemiakov, nie zo supermarketu kto vie odkiaľ privezených, pridajú dve vajcia, soľ, rascu, cesnak nesmie chýbať a zväčša aj majoránku, ktorá dodá točni fajnovú príchuť a vôňu. Pečie sa na domácej bravčovej masti, ktorá dá točni úžasnú chuť a sýtosť.
V Utekáči sa hrdia, že už na prvých majstrovstvách v roku 2013 tieto majstrovstvá vyhlásili za Majstrovstvá sveta a veria, že po úspechu k vlaňajším ôsmym účastníkom, v tomto roku pribudnú ďalší súťažiaci a druhý ročník Majstrovstiev sveta v pečení toční 2013 bude ešte úpešnejší ako ten prvý.