Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Majstrovstvá v pečení toční 2013 - 2. ročník

Majstrovstvá v pečení toční 2013 - 2. ročník
Termín: 24.08.2013
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Utekáč (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.utekac.sk

Popis

Majstrovstvá v pečení toční - pečie celá dedina

Točňa je jedlo, ktoré si od nepamäti brávali sklári do práce a bolo tradičné jedlo v tamojších domácnostiach.

Sklárska robota je sýta robota a preto chlapi potrebovali aj sýte jedlo. Je zaujímavé že i na Horehroní
podobné jedlo pripravovali ženy svojim mužom, keď ich zavčasu ráno chystávali do práce v lese.

Toto jedlo, teda točňu je možné prirovnať k zemiakovej placke, alebo babe, alebo haruli. Točňa je jednoduché jedlo,
ale ako už bolo spomenuté aj patrične sýte jedlo. Chlapi na tomto jedle vydržali pracovať i celý deň!

Aj dnes utekáčske gazdinky pripravujú točňu podľa starých receptov, ktoré sa zachovali po dnešný deň ústnym podaním.
A aký je ten správny utekáčský recept?

Na kilogram postrúhaných zemiakov, ale dobrých domácich zemiakov, nie zo supermarketu kto vie odkiaľ privezených, pridajú dve vajcia, soľ, rascu, cesnak nesmie chýbať a zväčša aj majoránku, ktorá dodá točni fajnovú príchuť a vôňu. Pečie sa na domácej bravčovej masti, ktorá dá točni úžasnú chuť a sýtosť.

V Utekáči sa hrdia, že už na prvých majstrovstvách v roku 2013 tieto majstrovstvá vyhlásili za Majstrovstvá sveta a veria, že po úspechu k vlaňajším ôsmym účastníkom, v tomto roku pribudnú ďalší súťažiaci a druhý ročník Majstrovstiev sveta v pečení toční 2013 bude ešte úpešnejší ako ten prvý.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies