Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Čipka v obraze - Emília Hodasová

Čipka v obraze - Emília Hodasová
Termín: 15.10.2013 - 15.11.2013
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.artslovakia.sk

Popis

Čipka v obraze - Emília Hodasová

Kurátor výstavy PhDr. Bohumil Bachratý, CSc.

Emília Hodasová
Venuje sa textilnej tvorbe, ktorá čerpá svoje motívy tak z prírodných ako i tradičných kultúrnych zdrojov. Pri kombinovaní nových techník s klasickou čipkou alebo inými drobnokresebnými postupmi jej zreteľne záleží na dosiahnutí romantickej nálady, akoby idylicky pokojnej apoteózy prostoty nášho každodenného bytia. A ako to s textíliou u nás býva, aj táto inklinuje k snovosti a rozprávkovosti a tomu, čomu vravievame ženský princíp.

Výnimočnosť jej tvorby je nesporná práve v tom, že čipku zapracováva do závesného textilného obrazu – tzv. artprotisu, využíva ju ako rovnocenný – ak nie miestami až nosný stavebný výrazový prvok.

Paličkovaná čipka tak dostáva výsostne súčasný moderný výraz. Napriek tomu však uchováva aj jej typické regionálne odlišnosti a zvláštnosti, formy a tvary, čo podčiarkne aj samotným názvom diela. Tým dáva aj nám – laikom možnosť ich rozpoznať a porovnať.

V kolekcii prezentovaných prác tejto autorky môžeme vypozorovať 2 výrazové polohy. Sú to na jednej strane výlučne abstraktné kreácie jedinečné nápaditým použitím spomínanej paličkovanej čipky. Na strane druhej sa vynímajú dokonale vyvážené farebné kompozície, na ktorých sa objavuje realistický prírodný motív, žensky nežný hravý detail ako symbol vnášajúci radosť a zároveň podčiarkujúci nostalgické posolstvo návratu k tradíciám, k prírode a ku krásam každodenného bytia.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies