Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

VI. Stretnutie speváckych zborov z Vojvodiny 2013

VI. Stretnutie speváckych zborov z Vojvodiny 2013
Termín: 09.11.2013
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Báčsky Petrovec, Vojvodina, Serbia, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovackizavod.org.rs

Popis

VI. Stretnutie speváckych zborov z Vojvodiny

V poradí VI. Stretnutie speváckych zborov z Vojvodiny sa uskutoční 9. novembra 2013 v sieni Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci so začiatkom o 19.00 hodine.

Hudba má u vojvodinských Slovákov priam posvätné miesto. Prostredníctvom nej tunajší Slováci už takmer tri storočia vyjadrujú každodenné radosti a ťažkosti, zošľachťujú slávnostné chvíle, spríjemňujú radostné udalosti, vyjadrujú prestíž, súťažia medzi sebou a pýšia sa nejedným talentom svetových rozmerov.

Budovaná na základoch celoslovenskej hudobnej tradície a ovplyvňovaná hudobnými tradíciami nového prostredia, slovenská vojvodinská hudba je dnes osobitným historicko-etnologickým fenoménom, ktorému venujeme túto prezentáciu.

O každodennom živote dolnozemských Slovákov aj dnes svedčí na tisíce ľudových piesní. Nejedna z nich inšpirovala aj významných slovenských skladateľov - Viliama Figuša Bystrého, ktorý bol na začiatku 20. storočia učiteľom v Padine a Mikuláša Šnajdera Trnavského, ktorý v tom istom čase pôsobil v dnešnom Zreňanine.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies