Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slivkobranie - Deň sliviek Turá Lúka 2015

Slivkobranie - Deň sliviek Turá Lúka  2015
Termín: 12.09.2015
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Myjava - Turá Lúka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.myjava.sk
www.casopisimidz.sk/november-2007/jej-velicenstvo-slivka
Ďalšie informácie: Tel.: +421 34 6907 319 ,Mail: ingrid.vanova@myjava.sk

Popis

Gazdovský dvor v Starej Lúke ovládne slivkový lekvár.

Podujatie v Gazdovskom dvore v Turej Lúke bude opäť venované nielen slivkám v ich rôznych podobách, ale výrobe destilátov a ovocinárstvu ako takému.

Nebudú chýbať prednášky, koštovky, ukážka výroby lekváru a jedál zo sliviek, či sprievodný kultúrny program.

SLIVOVICA

Retiazka, to je najväčšia zbraň slivovice.
Nielen o slivovici hovorí degustátor PAVOL HRADSKÝ zo Starej Myjavy.

Čím sa vyznačuje dobrá domáca pálenka?

Rozhodujúci element je čírosť, ak ju nemá, tak sa ani nehodnotí. Rovnako je dôležitá aj aróma. Keď ju ovoniam, musí mi dať vôňu svojho druhu pálenky. Ak je to jabĺčko, musím cítiť vôňu zrelého jablka, ak je to slivka, tak, samozrejme, slivky. Potom je dôležitá aj sila. Je stará tradícia používať od 50 do 52 percent.

Prečo?

Ak je 53 percent, už je to veľa, pretože tam už vystupuje alkohol a nedovolí zvýrazniť tie pôvodné hodnoty. Bošácka či myjavská slivovica zvykne mať 52. Najnovšie už však používame 51. Zase platí, že je to preto, aby nebola alkoholom potlačená chuť a aróma, ktorú majú reprezentovať.

Čo znamená tá tradičná retiazka?

To je najväčšia zbraň slivovice. Ak zatrasiete fľašou, musí sa urobiť okolo hrdla taká korálikovitá retiazka. Musí vydržať aspoň päť sekúnd. Ak sú krúžky maličké, tak je slabá. Ak sú veľmi veľké, ako hrášky a ešte aj rýchlo zmiznú, to už je potom veľa alkoholu. Kvalitná slivovica má dobrú farbu, arómu aj retiazku.

Aký má byť správny kvas?

Ovocie musí byť zrelé. Nádoba má byť naplnená čo najskôr, nemôže sa napĺňať dva alebo tri týždne, podľa toho, ako mi ovocie padá. Jedno už začalo kvasiť, druhé sa tam len prihadzuje. Ak si potom dáte na jazyk takýto destilát, hovorí všetkými chuťami, len nie poriadnou slivovicou alebo hruškovicou.

Ako má vyzerať dobré kvasenie?

Ak je nádoba v teplej miestnosti, kvasenie prebehne veľmi rýchlo, cukry sa premenia na alkohol a nestačí sa vylúhovať aróma zo šupky a z kôstky. To je podstatné na slivovici, musí tam byť chuť aj z nich. Nesmie byť zase ani vo veľmi studenej miestnosti, potom to trvá dlho. Rovnako pri nádobe nemôže byť napríklad nafta, to všetko kvas nasaje. Ľudia v minulosti, ak chceli mať slivovicu k Vianociam, dávali nádobu do chlieva. Potom aj tak voňala. Najlepší je vzdušný priestor. Ale ak to zmrzne, treba počkať až do jari a nepáliť za každú cenu.

Je dnes lepšia slivovica ako pred tridsiatimi rokmi?

Nechutí inak, len je menej sliviek. Kedysi sa slivky nielen pálili, ale aj vykupovali. V sedemdesiatom roku nám Jednota platila za oberané slivky šesť korún za kilo, neoplatilo sa nám ani veľa slivovice robiť. Dostali sme vtedy viac za slivky, ako sme spoločne s manželkou zarobili v robote.

Prečo už slivky toľko nerodia?

Naši otcovia nepotrebovali toľko chémie. Kedysi sme používali len postrek na prezimujúcich škodcov, ani červivosť, chrastovitosť či plesne, nič také nám nehrozilo. V šesťdesiatych rokoch múčnatka bola čímsi neznámym. Príroda bola čistá, dnes je to veľmi zlé. Bez chémie sa už nepohnete.

Bude toho roku dobrá tradičná slivovica?

Kto má viac stromov a už tie odolnejšie, modernejšie druhy, odolné voči šárke, bude mať. Asi pred desiatimi rokmi sa takéto stromy začali pestovať a mali by už začať dobre rodiť. Chce to však ešte nejaký rôčik.

Kedy sa u vás tento rok začne páliť?

U nás je to iné ako pri Komárne. Tam sa páli najmä letné ovocie i veľa iného, dokonca aj jahody. U nás sa ešte nepáli. Nedávno som sa stretol s páleníkom, zatiaľ len čistia destilačné prístroje. Počíta sa s tým, že hrušky a čerešne, ktoré prežili počasie, sa budú páliť hádam koncom septembra. Letné hrušky veľa nevydržia, keď sa ukončí kvasenie a nezačnú sa destilovať, tak to vyprchá. Koncom septembra už musia začať, je teraz veľmi teplo a kvasný proces prebieha veľmi rýchlo.

Zmenilo sa od socializmu nejako pálenie?

Destilačné zariadenia sú stále na rovnakej úrovni. Za socializmu pálenice fungovali rovnako, len poplatky za vypálenie boli o polovicu nižšie, to je veľká rana. Ľudia sa s tým však už zmierili. Ďalšou zmenou je aj to, že dnes sú kotly už väčšie, čo je problém pre malých troškárov, ktorí sa musia dvaja-traja spojiť, aby im to páleník mohol zobrať. Keď je kotol 300-litrový, nemôže tam dať len sto litrov kvasu. Zásady sú však stále rovnaké. Azda len výpalky sa vypúšťali hoci aj do potoka, teraz sú zberné šachty. Za všetko sú poplatky.

Prežije pálenie aj budúce generácie?

Sám sa nad tým zamýšľam. Ľudia síce vedia zainvestovať, ale chýba im trpezlivosť. Mladí tie stromy aj zasadia, ale to nestačí. Treba sa o sady starať, rezať, pestovať, okopávať, aby vám slivka za štyri-päť rokov rodila. Nestačí to len zasadiť, treba to pravidelne ošetrovať. Mladí majú viac záujem dobre sa mať ako sa pravidelne o niečo starať.

Michal Trško
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6058250/najlepsie-ovocie-je-vypalene.html#ixzz1YLZkU600

Jej veličenstvo slivka

Slivky, slivkový džem, slivovica. Všetky tieto pojmy úzko súvisia s našou históriou. Napriek tomu ich skutočný domov treba hľadať na území Ázie a Kaukazu. Veru áno, neverili by ste, ale je to „najspoločenskejšie“ ovocie. Ospevoval ju už Vergilius a Rimania si túto vybranú pochúťku nechali dovážať až z Damasku. V hrobkách slávnych Egypťanov sa našli slivky ako zásoby jedla, aby mŕtvy na druhom svete nehladoval. Do európskej kuchyne ju priviezli benediktíni. Zdomácnela najprv vo francúzskej kuchyni a odtiaľ potom podnikla víťazné ťaženie celou Európou.

Minerálna bomba
100 g sliviek obsahuje až 85 percent vody a s 210 KJ nepatria medzi kalorické bomby, takže ľahko zahasia smäd a sú vynikajúcou voľbou pri redukčných diétach. V ovocí je asi 10 percent cukru, ďalej vitamín C, rad organických kyselín, z ktorých spomenieme aspoň kyselinu jablčnú. Slivky sú tiež zásobárňou provitamínu A a vitamínov skupiny B.

Taktiež obsahujú pektíny, polysacharidy, minerálne látky ako fosfor, draslík, vápnik, síru, horčík, a železo. Vynikajúcou prednosťou týchto plodov je aj nízky obsah sodíka. Obsah vitamínov v slivke je pomerne nízky, s výnimkou vitamínu E, značný význam majú ale spomínané minerálne látky: draslík, fosfor, horčík, vápnik a síra. Jej dieteticko-liečebná úloha je síce menej známa, avšak významná. Slivku možno konzumovať v akomkoľvek stave: surovú, varenú, pečenú, sušenú i kompótovanú.

Vzhľadom k vysokému obsahu fosforu a draslíka je vhodné podávať ju pri chorobách krvného obehu, reumatizme, dne, pri ľadvinových a pečeňových problémoch. Vďaka vysokému obsahu E chráni pred aterosklerózou, srdce pred infarktom, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a má pozitívny vplyv v klimaktériu. Slivky boli rovnako označené ako účinný faktor pred rakovinou (obsiahnuté flavonoidy rutín a kvercetín majú antioxidačný účinok – preventívne stačí zjesť päť až šesť sliviek denne, môžu byť aj sušené).

Liečivé účinky
Pri vymenovávaní kladných účinkov sliviek treba spomenúť to najdôležitejšie. Svojim pôsobením prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej, čo je obzvlášť dôležité pri liečbe dny a reumatizmu.

Cez zimu, teda v čase nedostatku čerstvých plodov, je dobré zásobiť sa sušenými slivkami. Starý, osvedčený recept, odskúšaný mnohými generáciami, radí vždy večer zaliať niekoľko sliviek vodou, a potom ráno nalačno nielen zjesť namočené plody, ale vypiť i šťavu, v ktorej boli namočené.

Je to vynikajúci pomocník proti zápche. (Lekári pri chronickej zápche odporúčajú ako prírodné preháňadlo sušené slivky, ktoré sú bohaté na vlákninu.) Pri rôznych liečivých slivkových diétach stačí skonzumovať asi 12 kusov čerstvých či sušených plodov denne.

A ešte jedna dôležitá rada. SLIVKY SA NESMÚ ZAPÍJAŤ VODOU!

Odporúčame

Deň sliviek 2012
Hoci je náš kraj známy vďaka svojej ovocinárskej tradícii, naše deti len málo vedia o tradičných spôsoboch uskladnenia a spracovania ovocia. To chodili predávať na jarmoky, uskladňovali v komore,

Deň sliviek Myjava
Slivky pekne najprv poutierame, vykôstkujeme, dáme do kotla a miešame a miešame a po niekoľkých hodinách je lekvár.

Miešame a miešame a miešame . . .
....miešame. Nesmie prihorieť...

. . . miešame
...a čo nechce horieť, tak priložíme polienko a pri muzike robota rýchlejšie ubieha.

...šmakuje
....tekutá slivka, ale aj čerstvý lekvár na chlebíku šmakuje

Svatba v Deň sliviek
...vedľa Gazdovského dvora, kde sa konal Deň sliviek bola svadba. Akáže by to bola svadba na Myjave bez slivovice. Každí chlap svadobčan mal vo vrecku fľaštičku tej najlepšej slivovice.

... chutilo
...chutili slivkové gule, chutili aj vlastnoručne vyrobené párance, malým aj veľkým

Copyright © 2011 – 2017 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny