Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Gipsy Food festival Bratislava 2014 - 2. ročník

 Gipsy Food festival  Bratislava 2014 - 2. ročník
Termín: 07.04.2014 - 13.04.2014
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY | VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: gipsyfoodfestival.divemaky.sk

Popis

Originálny Gipsy Food festival opäť oživí Bratislavské ulice a reštaurácie!

Vybrané reštaurácie pre - Gipsy Food festival Bratislava 2014 - 2. ročník sú uvedené v sekcii Kontakt v spodnej časti tejto web stránky !


Ochutnajte tradičné rómske špeciality vo vybraných Bratislavských reštauráciach a v Starej tržnici. Ak by vám rómske jedlá zachutili, naučia vás ich variť na kuchárskom kurze Chef Parade v Starej Tržnici počas víkendového trhu. Gipsy food festival bude pokračovať aj na Dobrom trhu na Jakubovom námestí, kde si môžete dať tradičnú rómsku palacinku a zatancovať si v Škole cigánskeho tanca Lacka Cmoreja.

Občianske združenie Divé maky už po druhý krát organizuje od 7. do 13. apríla 2014 úspešný Gipsy Food Festival. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov je festival možnosťou, ako sa zúčastniť na veľmi chutnej forme verejnej zbierky.

Bratislava ožije príjemnou atmosférou rómskej kultúry a gastronómie. Reštaurácie zostavili menu, ktoré sa bude podávať počas celého druhého aprílového týždňa. Ochutnajte hustú polievku Žufku, placku Marikľu či pečené rebrá Pešvare! Určite nebudete sklamaní- jedlá sú jednoduché, ale mimoriadne chutné. Navyše, Gipsy Food Festival je aj formou ako búrať predsudky a navrátiť Bratislave jej historicky kolorit.

Z každého objednaného jedla, alebo nápoju určeného pre Gipsy food festival ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými Divé maky, o.z. pomáhajú talentovaným rómskym deťom.

Rómska kuchyňa

Tradičná rómska kuchyňa je pestrá a poznamenaná všetkými krajinami, ktorými tento národ v minulosti prechádzal. Kočovníci nikdy nemali peňazí ani jedla nazvyš, a preto museli rómské kuchárky vedieť variť doslova z vody.

Prostredníctvom Gipsy Food Festivalu mali obyvatelia Bratislavy jedinečnú možnosť spoznať vynikajúcu rómsku kuchyňu ako aj históriu samotných Rómov.

Temperament, živelnosť, hravosť, nespútanosť – to všetko charakterizuje Rómov, ktorí sú neoddeliteľnou súčasťou európskej civilizácie už viac ako tisíc rokov. Čo vieme o ich živote a kultúre?

Rómovia pochádzajú zo severnej Indie. Medzi ich tradičné remeslá odnepamäti patrilo kováčstvo, spracovanie kože, dreva, prútia, predaj a chov koní, vynikali hudobným a tanečným talentom. Ľudia všetkých spoločenských vrstiev sa radili s rómskymi ženami o budúcnosti, ktorú vedeli predvídať.

Starodávne zvyklosti sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie. Na uchovávanie týchto povier a zvykov dozerali ženy, predovšetkým však uznávaná staršia žena “phuri daj” (stará matka), ktorá sa zaoberala aj liečením, veštením a čarovaním.

Medzinárodným dňom Rómov je 8. apríl. Je pamätným dňom na počesť prvého celosvetového kongresu Rómov v Orpingtone pri Londýne z roku 1971. Účastníci tohto stretnutia založili prvú medzinárodnú rómsku organizáciu – Medzinárodnú rómsku úniu (Internacional Romani Union) a prijali niekoľko zásadných rozhodnutí. K najdôležitejším patrilo prihlásenie sa k svojej pravlasti – Indii, prijatie vlajky a hymny.

Týždeň rómskej kuchyne prostredníctvom Gipsy Food Festivalu prinieslo občianske združenie Divé maky, ktoré sa snaží prispieť k riešeniu rómskej problematiky cestou vzdelávania talentovaných rómskych detí a mládeže. Od vzniku programu v roku 2005 naši darcovia podporili 429 talentovaných rómskych detí. 76 detí sme pripravili na štúdium na stredných školách a 9 študenti boli prijatí na vysokú školu a neustále pribúdajú ďalší a ďalší. Okrem štipendijného vzdelávacieho programu realizuje množstvo kultúrnych a vzdelávacích podujatí, workshopov, koncertov a jedinečný open-air festival Cigánsky Bašavel na hrade Červený Kameň, ktorý je prehliadkou rómskej kultúry, tradícií a zvykov.

Ak Vás niektoré z jedál zaujali a radi by ste si ich pripravili aj doma, recepty si môžete stiahnuť: http://gipsyfoodfestival.divemaky.sk/

Odporúčame

Vybrané reštaurácie pre - Gipsy Food festival Bratislava 2014 - 2. ročník
Vybrané reštaurácie pre - Gipsy Food festival Bratislava 2014 - 2. ročník sú uvedené v sekcii Kontakt

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies