Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Čerešňové slávnosti Krivosúd-Bodovka 2014 - 2 . ročník

Čerešňové slávnosti Krivosúd-Bodovka 2014 - 2 . ročník
Termín: 21.06.2014
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Krivosúd-Bodovka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.krivosud-bodovka.sk

Popis

Čerešňové slávnosti Krivosúd - Bodovka 2014 - 2. ročník

Obec Krivosúd-Bodovka Vás srdečne pozýva na Čerešňové slávnosti, ktoré sa budú konať dňa 21.júna 2014 v kultúrno-športovom areáli obce.

Súčasťou slávnosti je:

- prezentácia čerešňových výrobkov
- súťaž v jedení čerešňových periek na čas
- majstrovstvá Slovenska v pľuvaní čerešňových kôstok do diaľky.

Sprievodným podujatím budú vystúpenia DH Bodovanky, detského folklórneho súboru Melenčárik zo Soblahova, súboru Modorovanky-krojovanky z Modrovky, predajné trhy a rôzne detské atrakcie.

Slávnosti ukončí tanečná zábava od 20.00 hod. s dychovou hudbou STŘÍBRŇANKA.

Podhorská obec Krivosúd-Bodovka,
kedysi tvoriaca dve obce, oddávna spravované jedným richtárom, leží na strednom Považí, najväčšou časťou na ľavej strane doliny Váhu, medzi historicky významným Trenčínom a Beckovom. Cez územie obce prechádzala dôležitá stredoveká cesta z Beckova do Trenčína, ktorá sa spomína v prameňoch už v roku 1208.

Chotár obce nebol úrodný, pretože je kopcovitý a v nižších položených poliach úrodu často ničil Váh. Obyvatelia Krivosúdu - Bodovky, pestovali jačmeň, raž, konope, ľan, ovos hrach, ale i chmeľ a šafran. So striedavým úspechom vysádzali i vinič. Darilo sa tu ovocným stromom a veľká úroda čerešní bola pre obec povestná. Časť ovocia sa spracovávala v miestnych páleniciach.

Túto skutočnosť odzrkadluje i erb obce. Trojvršie so stromami charakterizuje hornatý ráz chotára obce. Lemeš a čerieslo si obec do svojho symbolu nedala len preto, aby upozornila na skutočnosť, že hlavným zamestnaním obyvateľov Krivosúdu-Bodovky bolo poľnohospodárstvo, ale súčasne ich možno chápať ako prejav úcty kúrodnej pôde, ktorá sa vminulosti získavala za náročných podmienok–klčovaním a odlesňovaním neúrodných plôch. Päťlupienkové kvety, identické skvetmi ovocných stromov znázorňujú ich úrodnosť , ktorá bola pre našu obec významná.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies