Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Čipkárskô 2015 Brusno - 16. ročník

Čipkárskô  2015 Brusno - 16. ročník
Termín: 29.05.2015 - 30.05.2015
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Brusno (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.brusno.sk
www.youtube.com/watch?v=la0k16nTJVg
www.youtube.com/watch?v=mzajLVurdMY

Popis

"Čipkárskô 2015" Brusno - 16. ročník súťaž

"Čipkárskô" je jedlo.

Toto jedlo varili naši predkovia, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne s čipkami,ktoré nakupovali na Starých Horách a v Španej Doline.

Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo na voze počas jazdy.

Keď jedlo uvarili obyčajne zastavili a najedli sa. Najprv jedli husté to znamená vybrali dierovanou varechou mäso – hovädzie, zeleninu, zemiaky a cestovinu zvanú trhance, dochutili to čiernym korením a soľou a potom jedli polievku.

Mašina je špeciálne skonštruovaná nádoba na varenie, ktorú používali obchodníci – čipkári z nášho regiónu, počas presunu na vozoch za obchodmi po celej Dolnej zemi. Mašina je kovový hrniec s roštom v spodnej časti a pevným komínom cez stred valca. Do komína sa vhadzuje palivo najmä drevo a drevené uhlie a okolo komína sa varí pripravované jedlo. Najčastejšie sa v mašinách varí čipkárskô.

Základom tohoto jedla je mäso, koreňová zelenina, zemiaky, trhance a ingrediencie.

Toto jedlo varili skoro v každej domorodej rodine v Brusne, ale tzv. mašiny zanikali a preto sme chceli oživiť tradíciu a zachovať dedičstvo svojich predkov, ktoré našu obec dodnes charakterizuje. Mašiny boli zhotovené z pozinkovaného plechu.

Dnes sú vyrobené z nerezového plechu a podmienkou súťažiacich je variť toto jedlo v mašine. Tak si naši občania dali zhotoviť takúto mašinu, čo znamená návrat k tradíciám.

Recept Čipkárskô

Potrebujeme:

3 l studenej vody, 1 kg hovädzieho mäsa, 2 stredné cibule, 3 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, 3 petržleny, 1 kaleráb, 0,5 kg zemiakov, 1 lyžica bravčovej masti, soľ, paprika, rasca, mleté čierne korenie
Tlapke: polohrubá múka, vajíčko, voda, soľ

Ako na to:

Do vody dáme variť mäso nakrájané na kocky, cibuľu nakrájanú na štvrťky a cesnak. Keď to začne vrieť, pridáme soľ, papriku, rascu a korenie. Na miernom ohni varíme do polomäkka. Vtedy pridáme mrkvy nakrájané na kocky, rovnako aj petržlen a kaleráb pridáme nakrájaný na kocky. Keď zelenina zmäkne pridáme zemiaky, takisto nakrájané na kocky. Na záver dáme do pokrmu lyžicu bravčovej masti a natrhané tlapke - trhance.

Tlapke: Z polohrubej múky, vajíčka, vody a štipky soli vyrobíme cesto, to rozvaľkáme a natrháme na menšie kúsky, ktoré necháme oschnúť. Až keď sú dostatočne vysušené, pridávame ich do polievky.

Dobrú chuť.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies