Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slávnosti lesa - Huncokárske hody Modra - Piesok 2014 -10. ročník

Slávnosti lesa - Huncokárske hody Modra - Piesok 2014 -10. ročník
Termín: 18.07.2014 - 20.07.2014
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Modra - Piesok (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.modra.sk
www.huncokari.sk
www.huncokari.sk/rubrika/autenticke-vypovede

Popis

Penzión Huncokár

Vás pozýva na podujatie venované lesu, stromom a ľuďom žijúcim a pracujúcim v lesoch

„Slávnosti lesa“

Podujatie sa uskutoční v termíne od 18.07.2014 do 20.07.2014 v Modre – Piesok

Penzión Huncokár v spolupráci s Mestom Modra Vás srdečne pozývajú na Letné slávnosti, Huncokárske hody, ktorých 10. ročník sa bude konať v areáli penziónu Huncokár v Modre - Piesku.

Program:

piatok:
16:00 Slávnostné otvorenie
16:30 - 03:00 Bohatý kultúrny program (country, tanečná zábava a oldies)

sobota:
11:00 - 03:00 Pokračovanie v plnom prúde až do rána

nedeľa:
10:30 Omša pri kaplnke sv. Márie Magdalény - Modra - Piesok
12:30 - 16:00 Bude hrať skupina hudobná skupina ľudovú a modernú hudbu

Non-stop občerstvenie: cigánska pečienka, pečené klobásy, lokše, alko-nealko a iné špeciality. A guláš a nie hoci aký, ale huncokársky divinový.

Akcia sa koná za každého počasia, vstup zdarma.

Huncokári
boli prisťahovalci z nemecky hovoriacich krajín, ktorí prišli na naše územie na pozvanie našich bývalých zemepánov. Ich pomenovanie vzniklo skomolením nemeckého slova Die Holzhacker (drevorubač). Sami sa nazývali Waldleute (lesní, horskí ľudia). Pomenovanie huncokár vnímali ako posmešné.
Huncokári až do polovice 20. storočia bývali na horských samotách v izolovanom prostredí, preto sa ich kultúra, reč, zvyky a ostatné aspekty života akoby zakonzervovali v karpatských lesoch.

Lokality, kde pracovali a bývali Huncokári sú Vyvieračka, Rybníček, Juriška, Piesok – huncokárska škola, Piesok – kaplnka Márie Magdalény , Piesok – huncokársky cintorín, Pekná lúčka, Papiernička, Findlova lúka, Gabčova lúka.

Ako uvádza pán Vlado Schwandtner
že téma nemeckých horských drevorubačov v Malých Karpatoch je dodnes veľmi málo prebádaná. Sám pochádza z takéhoto rodu – hunckokárov, aj keď po pravde musí priznať, že vzhľadom na svoj vek už nepatrí medzi tých, čo sami skúsili život na horskej samote a prácu v lese.
Tí, ktorí ešte v lese bývali a pracovali, zažívali tvrdý život v drevorubačských domčekoch na samotách ďaleko v lese, majú dnes už cez 90 rokov. Je teda najvyšší čas začať zhromažďovať informácie o ich pôvode, živote, práci, zábave a o ich hodnotách, než sa tieto stratia nenávratne v hlbinách času. Nemeckí prisťahovalci, ktorí v niekoľkých vlnách prišli do našich končín, významne ovplyvnili aj život domáceho obyvateľstva, jeho zvyky, reč, hodnoty a aj prácu a pracovné postupy. Preto je dôležité dozvedieť sa a vypátrať všetky ešte dostupné informácie o týchto udalostiach.

Úžasné zážitky o živote na samotách karpatských lesov máme možnosť si autenticky vypočuť vďaka webu pána Vlada Schwandtnera http://www.huncokari.sk/rubrika/autenticke-vypovede/.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies