Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dožinkový festival

Dožinkový festival
Termín: 22.08.2014 - 23.08.2014
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Trebišov (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeumtv.sk

Popis

Dožinkový festival "Chlebom a vínom" Trebišov 2014

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie košického samosprávneho kraja, srdečne pozýva dňa 23. 8. 2014 všetkých Trebišovčanov i obyvateľov z jeho okolia na tradičný dožinkový festival, ktorý nesie názov „Chlebom a vínom“. Podujatie sa uskutoční v areáli celého trebišovského kaštieľa ako jedno z TOP podujatí Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita. Cieľom je ponúknuť miestnym občanom možnosť nielen sa oboznámiť, ale i bližšie spoznať kultúrne tradície zemplínskeho regiónu a taktiež zincsenovať názorné ukážky príbehov, viažucich sa k festivalovej téme a miestu konania.

V piatok večer, 22.8. od 19.00 hodine, sa uskutoční „Grilovačka pri oračkách“ v zadnej časti muzeálneho dvora, pri ktorej nám do tanca zahrá hudobná skupina Zamat. Pozorovať sa bude letná nočná obloha.
Dožinkové slávnosti s tradičným názvom „Chlebom a vínom“ sa začnú odovzdávaním dožinkového venca na pódiu pred vstupom do kaštieľa o 13.00 hodine. Sprevádzať ho budú zaujímavé ukážky mlátenia obilia, následne mletie zrna až po „ukuchtenie“ cesta na čerstvý chlieb. Ani predvádzanie zrodenia tokajského vína nesmie chýbať, keďže Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove predstavuje významnú vstupnú bránu do Tokaja. Premena hrozna na víno bude spojená s degustáciou tohto zlatého, lahodného moku.
Celý areál ožije poľnohospodárskymi činnosťami, dávnymi tradíciami, či remeselníckymi majstrami, ktorí dodnes uchovávajú zvyklosti a spôsoby výroby z čias našich predkov.

V bloku "Remeslo má zlaté dno" si tí skoršie narodení návštevníci zaspomínajú na plisovanie sukní, či na tkanie kobercov starých materí. K obdivu bude určené predvádzanie vyrezávania dreva šikovnými drevorezbármi, kováčska dielňa, zdobenie perníkov. Trebišovské múzeum uchováva vo svojej vzácnej expozícií unikátny ručný splietaci stroj z 19. storočia, vďaka ktorému chlapi upletú lano. V priestore muzeálneho dvora sa budú účastníci festivalu kochať výstavou poľnohospodárskych strojov, stabilných motorov a stredovekých žarnovov. Na tomto ročníku podujatia, podporovaného Košickým samosprávnym krajom v rámci programu Terra Incognita, si Trebišovčania vymútia vlastné maslo. Pódium, na ktorom budú sústredené sprievodné aktivity, zaplnia súťažiaci, ktorí sa odvážia prejaviť svoju šikovnosť a bezprostrednosť. Tešiť sa môžu na vedomostné otázky, kulinárske a vinárske súťaže, súťaž v ručnom cepovaní obilia a merať sa budú aj sily v trpezlivosti pri mútení masla.

Blok "Poce pokoštovac" ukáže spôsob varenia toho najlahodnejšieho slivkového lekváru v kotle, varenia „zameški“, pečenia tokajských koláčikov a ďalších jedál. Deti potešíme prehliadkou mini ZOO, jazdou na poníkoch, či aktivitami, ktoré nájdu v rozprávkovej krajine Haliganda. Skutočný zážitok poskytne jazda na historickom traktore s vlečkou, ktorý bude voziť malých i veľkých návštevníkov. Budete sa môcť aj odfotiť v dobovom oblečení.

Tí najmenší sa stanú našou Vínnou muškou Svetluškou. Stačí, keď prídu k nám na pódium o 18.30 hod. s lampášikom v ruke a spoločne rozžiarime kaštieľ. Ale to nie je všetko. Všetky mušky Svetlušky budú „zvečnené“ a odprezentované vo fotogalérii našej webovej stránky a na facebookovej nástenke. Každá Svetluška získa sladkú odmenu.

Počas podujatia bude prebiehať kultúrno- hudobný program, v ktorom sa predstavia: folklórna skupina Blancar z Nižného Klatova a folklórny súbor Jahodná. Pestrým ľudovým rozprávaním spríjemní deň a zabaví návštevníkov Ander z Košíc. Na pódiu privítame Miroslava Sýkoru- víťaza súťaže Česko Slovensko má talent 2013. V sprievode svojej gitary zahrá a zaspieva talentovaný Kristián Kohút. Sobotný večer vyvrcholí koncertom Janka Lehotského, legendy slovenskej populárnej hudby.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies