Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Hornoturčianske dožinkové slávnosti a 25. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Bukovinské stretnutia Turčianske Teplice 2014

Hornoturčianske dožinkové slávnosti a 25. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Bukovinské stretnutia Turčianske Teplice 2014
Termín: 23.08.2014 - 24.08.2014
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Turčianske Teplice (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.turciansketeplice.sk

Popis

Hornoturčianske dožinkové slávnosti a 25. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Bukovinské stretnutia Turčianske Teplice 2014

Mesto Turčianske Teplice vás pozýva na jubilejný 25. ročník medzinárodného festivalu Bukovinské stretnutia a Hornoturčianske dožinkové slávnosti.

V Turčianskych Tepliciach uskutoční medzinárodný folklórny festival pod názvom Bukovinské stretnutia. Pôjde už o 25. ročník tohto medzinárodného festivalu, na Slovensku sa bude konať už siedmykrát. Bukovinských stretnutí sa zúčastnia folklórne súbory zo Slovenska, Česka, Poľska, Rumunska, Maďarska a Srbska, dokopy takmer dve stovky folkloristov. Aj v týchto krajinách sa každoročne koná festival s rovnomenným názvom.

Celé podujatie v Turčianskych Tepliciach bude opäť spojené s hornoturčianskymi dožinkovými slávnosťami a súčasťou podujatia bude aj jarmok ľudových remesiel.

Ukážu to najlepšie z repertoáru
Medzinárodný folklórny festival Bukovinské stretnutia odštartuje v sobotu jarmokom ľudových remesiel a tradičnou primátorskou praženicou. Popoludní prejde centrom mesta dožinkový sprievod a následne na to festival slávnostne otvorí primátor mesta Michal Sygút a riaditeľ festivalu Zbigniew Kowalski. Večer sa predstavia folklórne súbory z Turca a folklórne zoskupenia z Česka, Poľska, Rumunska, Maďarska a Srbska.
V nedeľu o 14 h sa uskutoční záverečný galaprogram, v ktorom zahraničné folklórne súbory ukážu to najlepšie zo svojho repertoáru.



Festivalom si pripomínajú tradície
Festival Bukovinské stretnutia je pripomenutím si tradícií regiónu Bukoviny, ktorý leží na hraniciach Ukrajiny a Rumunska. Bukovina je rozlohou neveľký mnohonárodnostný karpatský región. Po celé generácie tu žila harmonicky viacnárodná spoločnosť, do ktorej okrem Rumunov a Ukrajincov patrili aj Nemci, Židia, Poliaci, Maďari, Arméni, Slováci a Rómovia.
Táto bohatá etnická a náboženská mozaika sa v 19. storočí premenila na neopakovateľnú multietnickú spoločnosť nazývanú Švajčiarskom východu alebo Európou v miniatúre. Vo svojej rôznorodosti dáva možnosť zachovania vlastnej národnej identity, učí vzájomnému porozumeniu a uctievaniu hodnôt dôležitých pre svojich susedov.



Bukovina ako cieľ výskumu
Myšlienka videnia Bukoviny ako jednotného, zomknutého, viacnárodného regiónu sa stala predmetom vedeckého výskumu Pilského domu kultúry (Poľsko) a ním vytvorené závery vyvrcholili okrem iného do realizácie medzinárodného folklórneho festivalu Bukovinské stretnutia. Tento festival je najväčší svojho druhu v Európe.
„Festival nám pomáha priblížiť sa a zjednotiť, ukazuje, že rôzne etniká môžu vytvárať jednu spoločnosť- bez ohľadu na vek. Zameranie sa na projekt viacgeneračných skupín, mládežníckych a detských súborov zaručuje, že miestne a národné tradície, kultúrne a generačné vzťahy, pretrvajú,“ priblížil nosnú myšlienku riaditeľ festivalu Zbigniew Kowalski.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies