Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Mikuláš na Holubyho chate 2014

Mikuláš na Holubyho chate 2014
Termín: 06.12.2014
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Lubina - Veľká Javorina (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.holubyhochata.sk
www.facebook.com/holubyhochata

Popis

Mikuláš na Holubyho chate 2014

Veľká Javorina - Holubyho chata
Dátum konania: dňa 06.12.2014 od 10.00 do 14.00 hod.

Chatár z Holubycho chaty sa dňa 6.12.2014 premení na Mikuláša.
Prvých 60 deti dostane od Mikuláša na Holubyho chate sladký balíček.

Ked som bol dieta vzdy som sa tesil na Mikulasa. Na toho co pride k nam domov a da mi do vycistenych cizmiciek sladkosti obvzlast. Ale este vecsie caro mal pre mna Mikulas ktoreho som mohol vidiet nazivo.

Preto priatelia som takeho Mikulasa pozval na Holubyho chatu kde sa s nim vy a vase deti budu moct stretnut. Mikulas príde na chatu na svojich saniach ale kedze ma vela roboty ostane u nas iba 4 hodiny.

Tak nevahajte prist s detmi pre ktore su priprvene balicky za peknu basnicku.


Holubyho chata:
Základný kameň chaty bol položený roku 1923. Pomenovali ju z úcty k životu a dielu evanjelického farára Jozefa Ľudovíta Holubyho /1836 -1923/, ktorý botanizoval v okolí Javoriny. Jeho meno nesie dodnes, nik sa neodvážil navrhnúť zmeniť ho, alebo ho akokoľvek spochybniť.

Jozef Ľudovít Holuby sa narodil v Lubine, kde jeho otec pôsobil ako evanjelický farár. On sám bol neskôr farárom v Zemianskom Podhradí. Botanizoval v širokom okolí, poznal detailne rastlinstvo podjavorinského kraja. Bol uznávaný botanik, rok pred smrťou si ho uctili čestným doktorátom Univerzity Karlovej. Stýkal sa s mnohými českými vzdelancami , napr. Jožom Úprkom, Josefom Klvaňom, či Aloisom Jiráskom. Holuby osobne vyzýval amerických Slovákov na zbierku, ktorá mala pomôcť k vystavaniu chaty, jej otvorenia sa však nedožil, zomrel 15. júna 1923.

Miesto pre Holubyho útulňu vybrali pri silnom prameni horskej vody, kde bol už terén upravený. Na slovenskej strane stavba vyrástla i z dôvodu pekného výhľadu na Považie, ale i preto, aby bola krytá proti silnému severozápadnému vetru.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies