Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Štiavnický živý šach Banská Štiavnica

Štiavnický živý šach Banská Štiavnica
Termín: 11.07.2015
Téma: RôZNE +++ | JARMOKY, TRHY a HODY
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.banskastiavnica.sk
www.banskastiavnica.travel/stiavnicky-zivy-sach-2/

Popis

Štiavnický živý šach Banská Štiavnica 2015 - 11. ročník

Podujatie Živý šach začalo písať svoju históriu v roku 2005 pod názvom Animatus Lusus. V tomto roku sa po prvýkrát postavili na obriu šachovnicu 32 dobrovoľníci a profesionálni šermiari, aby pred preplneným námestím zviedli súboj, počas ktorého sa stali doslova figúrkami v rukách profesionálnych šachistov.

Špecifickým prvkom banskoštiavnického podujatia Živý šach je fakt, že ho hrajú dvaja poprední veľmajstri naslepo, so zaviazanými očami. V roku 2008 získalo podujatie nový šat vo forme nových súbojov a faktu, že sa hralo počas večera, čo mu dodalo špecifickú atmosféru.

Okrem partie živého šachu sa v deň podujatia konajú trhy s bohatým stredovekým kultúrnym programom. V roku 2009 "Nezabudnuté remeslá" predstavili Peter Vavrák a Regina Pokorná a podujatie malo svoju prvú symbolickú kráľovnú.

Štiavnický šach aj s Barborou Rosslovou
V sobotu 11. júla 2015 sa uskutoční už jedenásty ročník podujatia Štiavnický živý šach. Okrem tradičného súboja veľmajstrov so živými figúrkami čaká na návštevníkov aj krátke predstavenie troch dám, ktoré sa zapísali do dejín Európy. A hostiť ich bude kto iný, ako žena, ktorej meno sa v spojení s našim mestom objavuje najčastejšie – Barbora Rosslová.

Krátka scénka s titulom Ako Barbora Rosslová návštevu hostila je dielom štiavnického spisovateľa Juraja Červenáka. V úlohách dám sa predstavia známe seriálové a divadelné herečky Karin Haydu, Jana Lieskovská, Dominika Kavaschová a Júlia Horváthová.

Podujatie je už tradične spojené s bohatým celodenným programom. V tomto roku v ňom okrem iných vystúpia šermiari Wagus, zrejme najlepšia ohňová šou na Slovensku Aratron Aspis, historická hudba Gnomus z Českej republike, Miro Kasprzyk, Erik Forgáč a iní. Podujatie otvorí tradičný sprievod o 12:00 hod., chýbať nebude ani jarmok.
Vrcholom bude nočná partia živého šachu, ktorá začne o 21:00 hod. Súpermi budú Sergej Movsesian a Peter Michalík, ostatný majster SR. Veríme, že aj v tomto roku sa k skvelému výkonu vypnú mladí šermiari z Banskej Štiavnice i Prievidze, ktorí tvoria osadenstvo 32 členného zboru Štiavnického živého šachu.
PROGRAM:
10:00 Otvorenie jarmoku
12:00 Historický sprievod a otvorenie podujatia
12:30 Erik Forgáč & deti
13:00 Wagus: Prehliadka hradnej posádky
14:00 Gnomus
15:00 Erik Forgáč & deti
15:30 Ako Barbora Rosslová návštevu hostila
16:30 Erik Forgáč: zábava
17:00 Simultánka
18:30 Gnomus
19:00 Wagus: Prehliadka hradnej posádky
19:30 Wagus: Streľby z historických zbraní
20:00 Dáma s Mirom a Erikom
21:00 Štiavnický živý šach
21:30 Aratron Aspis
22:00 Sokoliari sv. Bavona
22:30 Aratron Aspis


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies