Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Tatranský ľadový dóm Hrebienok 2014 - 2. ročník

Tatranský ľadový dóm Hrebienok 2014 - 2. ročník
Termín: 18.12.2014 - 30.03.2015
Téma: RôZNE +++
Miesto konania: Starý Smokovec - Hrebienok (SR - Prešovský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: regiontatry.sk

Popis

Tatranský ľadový dóm Hrebienok 2014 - 2. ročník

Stavba na Hrebienku je najväčšiu a najchladnejšiu atrakciu tejto zimy. Tatranský ľadový dóm spotrebuje 47,5 tony surového ľadu v podobe ľadových blokov ktorý premieňajú sochári na pompéznu ľadovú baziliku. Otvorenie dómu je naplánované na 18.12.2014.

Český sochár František Bálek spolu s ďalšími siedmi sochármi a ich traja pomocníci, stavajú na Hrebienku po druhý krát Tatranský ľadový dóm. Minulú zimu bol dóm najväčšou tatranskou atrakciou sezóny a aj do tohtoročného vkladajú Tatranci veľké nádeje.

„Zdá sa mi, že domáci si to tento krát s „Mrázikom“ poistili, nakoľko podmienky na prácu máme lepšie ako pred rokom. Dovolím si povedať, že sú priam ideálne, len dúfam, že si to neurieknem :). Tiež ľad je kvalitnejší a to je pre nás rovnako obrovské plus. Od rána do večera je našim spoluhráčom ľad a tvrdá práca, ale robíme to radi. Poháňa nás úspech minuloročného dómu a chceme, aby aj ten nový lámal rekordy návštevnosti. Novinkou oproti minulému roku budú farebné vitráže, iné sochy aj odlišné kompozičné rozdelenie dómu“, povedal František Bálek, sochár a spoluautor stavby Tatranského ľadového dómu.

Mrazivé počasie je nutným spoločníkom pri práci ľadových sochárov. V závislosti od počasia sochári pracujú 8 až 10 hodín denne, aby špeciálny belgický ľad premenili na ľadovú stavbu sezóny. Optimálne počasie pre prácu sochárov je mínus päť až mínus sedem stupňov Celzia, samozrejme pracovať môžu aj keď je na teplomere nula, ale efektivita práce vtedy nie je ideálna. Okrem vlastných rúk a vody používajú sochári na opracovanie 380 ľadových blokov (s váhou 125 kg/ks) frézy, píly a dláta.

„Sochári majú s krotením ľadu veľa práce, ale už o týždeň sa všetci môžeme tešiť na nový tatranský ľadový dóm. Pripravujeme v ňom pestrý program, ktorému práve toto miesto vdýchne punc neopakovateľnosti, čara aj luxusu. Verejnosti dóm sprístupníme vo štvrtok 18.decembra o 17,00 hod.“, povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

„Otec“ tatranského ľadového dómu, plzenský sochár František Bálek verí, že sa im v ďalších dňoch podarí stavbu dokončiť a „Mrázik“ bude naďalej ich komplicom.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies