Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Otvorenie sezóny na hrade Beckov 2015

Otvorenie sezóny na hrade Beckov 2015
Termín: 01.05.2015 - 03.05.2015
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Beckov (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.hrad-beckov.sk
www.hrad-beckov.sk/program/akcia/205-slavnostne-otvorenie-sezony/

Popis

Slávnostné otvorenie sezóny na BECKOVSKOM HRADE 2015

Program je zverejnený na - pozri hore Web:
http://www.hrad-beckov.sk/program/akcia/205-slavnostne-otvorenie-sezony/

Hrade Beckov jedna z najkrajších a najimpozantnejších národných kultúrnych pamiatok Slovenska.

Hrad Beckov sa majestátne týči na 60 metrov vysokom strmom brale nad obcou rovnakého mena neďaleko rieky Váh, kde už od 13. storočia strážil obchodnú cestu, vedúcu Považím. Bol hradom kráľov, mocných veľmožov a rytierov, hradom, ktorý odolal Tatárom aj Turkom. Jeho minulosť je opradená povesťami, ktoré umocňujú romantiku jeho dnešnej podoby.

Povesti

O minulosti hradu sa medzi ľudom rozprávali viaceré povesti. Podľa jednej z nich vraj dal hrad postaviť Stibor pre svojho šaša Becka. Raz po dlhej poľovačke unavený knieža Stibor oddychoval neďaleko brala, týčiaceho sa k oblohe. Všetci z jeho družiny sa ho snažili rozveseliť, no márne. Podarilo sa to až jeho dvornému šašovi Beckovi. Stibor v dobrej nálade mu sľúbil splniť každé jeho želanie. Na prekvapenie všetkých si šašo Becko zažiadal postaviť na neďalekom brale hrad. Stibor svoje slovo dodržal a hrad dal postaviť. Keď bol ale hrad hotový, sa mu tak zapáčil, že v ňom chcel mať svoje sídlo. Šašovi povedal, že keď sa hradu vzdá, dá mu toľko zlata, koľko sám váži. Šašo súhlasil, ale s podmienkou, že hrad bude niesť jeho meno. Tak dostal hrad názov Beckov.

Ďalšia povesť hovorí, ako dal hradný pán zvrhnúť zo skaly jedného zo svojich sluhov za to, že poranil jeho obľúbeného psa, chrániac pred jeho útokmi svoje deti. Pri páde zo skaly sluha pred svojou smrťou ešte zakričal, že sa stretnú „do roka a do dňa!“ Jeho kliatba sa splnila. Presne po tom čase spiaceho hradného pána uštipla do oka vretenica, a ten sa oslepený v šialenstve zrútil na tom istom mieste do priepasti.

Aj keď skutočná história hovorí niečo iné, než rozprával medzi sebou pospolitý ľud, povesti dokresľujú obraz hradu dodnes

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies