Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Chodské slavnosti - Vavřinecká pouť 2015 - 61. ročník

Chodské slavnosti - Vavřinecká pouť 2015 - 61. ročník
Termín: 14.08.2015 - 16.08.2015
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Domažlice (Zahraničie - Česko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.chodskeslavnosti.cz
www.youtube.com/watch?v=MApYQVOGE5c
www.youtube.com/watch?v=hGTxNPI5HEY

Popis

Chodské slavnosti - Vavřinecká pouť 2015

Domažlice 14. - 16. srpna 2015

Každý rok v srpnu se v Domažlicích konají známé Chodské slavnosti. Jejich tradice byla zahájena bezprostředně po skončení II. světové války - pouť na Vavřinec se opět konala 12. srpna 1945. Církevní význam této akce byl za komunismu potlačován, ale folklorní ráz původní poutě se zachoval. Oslavy se ale přesunuly od kostela sv. Vavřince do města.

Po revoluci jsou slavnosti opět spojovány s Vavřineckou poutí, jsou ale zejména nejvýznamnější kulturní akcí na Domažlicku. V posledních letech je kladen stále větší důraz na folkloristické pořady. Chodské písničky, tance, lidová vyprávění i ukázky lidové tvořivosti lákají do Domažlic stále více návštěvníků.

Psohlavci

Ján Kozina patril k chodským strážcom hraníc, ktorých Alois Jirásek vo svojom románe nazval Psohlavcami. Pomenovanie vzniklo na základe toho, že psy sa stali neodmysliteľnou súčasťou ich zamestnania. Psohlavci sa ešte v roku 1325 zaviazali českému kráľovi Jánovi Luxemburskému strážiť miestne chodské lesy proti prieniku vonkajších votrelcov. Za odmenu od kráľa získali viacero výsad, ktoré z nich robili slobodných hospodárov.

Za Habsburgovcov však hranice strácali svoj dovtedajší význam. A tak napriek tomu, že v čase českého povstania, ktoré bolo predohrou tridsaťročnej vojny, stáli Chodovia pri cisárovi a nezúčastnili sa ani na sedliackom povstaní v roku 1680, rozhodol sa cisár dať ich územie pod právomoc verného správcu Lammingera. Pre Chodov navždy zostal Lomikarom. Ten sa jedného dňa v roku 1692 objavil spolu s vojenským sprievodom v Chodove a zrušil všetky sedliacke výsady a práva. Chodovia sa však nepodriadili. Spoliehali sa na listiny českých kráľov, ktoré tajne schovali u matky Jána Sladkého Kozinu.

Kozina sa postavil proti panským strážcom a zranil sa. Od Lomikara si za to vyslúžil väzenie na Trhanovskom zámku. Po jeho prepustení vzniklo Chodské povstanie a Kozina sa ako ich vodca dostal opätovne do väzenia. Súd s rozsudkom dlho neotáľal. Trest znel na rok žalára. Lamminger si však pre Kozinu vynútil smrť obesením.

Kozinu mali popraviť v Plzni. Museli sa na nej zúčastniť zástupcovia všetkých chodských dedín, aby u nich vzbudila strach a pokoru. Lamminger mu pred popravou vo väzení ponúkol milosť. Žiadal za to potvrdenie sľubu poddanstva. Kozina hrdo odmietol.

Povesť mu tesne pred smrťou kladie do úst tieto slová: „Lomikar, Lomikar, do roka a do dňa ťa pozývam na večný súd.“ A skutočne! Lamminger v novembri nasledujúceho roku pri raňajkách klesol mŕtvy na zem. Chodovia to chápali ako Boží trest.

Zdroj:http://encyklopedia.sme.sk/c/893869/kozina-jan.html#ixzz3Yna83jzI









Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies