Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

/Ne/zabudnutí aušusníci Banská Štiavnica 2015

/Ne/zabudnutí aušusníci Banská Štiavnica 2015
Termín: 04.12.2014 - 31.07.2015
Téma: KULTÚRA | CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeumbs.sk

Popis

/Ne/zabudnutí aušusníci Banská Štiavnica 2015

Výstava /Ne/zabudnutí aušusníci, 4.december 2014-31.júl 2015, Starý zámok
Vernisáž: 4. decembra 2014 o 16,00 hod.

Výstava otvorená v čase otváracích hodín Starého zámku, cez vianočné sviatky v nasledovné dni: 23. 12., od 25. 12. – do 28. 12. a 30. 12. - 31. 12. 2014

Výstava /Ne/zabudnutí aušusníci odhaľuje tajomstvá zaujímavého fenoménu baníctva – tradície aušusníkov. Aušusníci sú súčasťou baníckej kultúry od stredoveku podnes a za stáročia existencie zažívali mnohé obdobia premien. V starších dobách boli ukrytí za múrmi kostolov, kde osvetľovali liturgické obrady, ich zlatý vek prišiel v novoveku, v období cisárskych návštev, kedy sa stali ikonami baníctva. Z kostolov sa presunuli na námestia, stali sa súčasťou svetských slávností, boli ich ozdobou vo svojich pôsobivých červeno–bielych uniformách. Pôvodne „kostolná“ tradícia prežila i socializmus a nový dych chytila na prahu 21. storočia, keď jej krásu objavili banícke spolky a aušusníci opäť reprezentujú banícky stav v kostoloch i v uliciach počas mestských slávností.

Výstava prezentuje tradíciu aušusníkov prostredníctvom jedinečných exponátov v zbierke Slovenského banského múzea a upozorňuje i na pamiatky vo verejnom priestore – v intravilánoch banských obcí a miest v okolí Banskej Štiavnice (kostoloch, kaplnkách, na cintorínoch). Výstavný projekt v spolupráci so Slovenským banským múzeom autorsky pripravili za občianske združenie Iniciatíva za živé mesto Mgr. Zuzana Denková a Ing. arch. Iveta Chovanová. Vernisáž sa uskutoční v Starom zámku v Banskej Štiavnici 4. decembra 2014 o 16. hodine a výstava bude verejnosti prístupná do 31. júla 2015. Pripravený je i zaujímavý vzdelávací program pre školy (kontakt: Bc. I. Liďáková, 045/6949472).

Tešíme sa na všetkých milovníkov starých baníckych tradícií.

Výstavu podporilo Ministerstvo kultúry SR a materiálne tiež stavebná firma Ľubomír Pelachy LP – STAVMIX, STAVIVÁ-Garaj, s.r.o. v B. Štiavnici a Faba, s.r.o., Banská Štiavnica.
Všetkým ďakujeme.

Mgr.Zuzana Denková

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies