Termín: | 25.09.2015 - 27.09.2015 |
Téma: | JARMOKY, TRHY a HODY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Pohronská Polhora (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.ppolhora.sk
www.youtube.com/watch?v=8l1E7497e7A |
MICHALSKÉ HODY
Varenie tradičných polhorských tľapkancov, vystúpenia folklórnych súborov, prehliadka heligonkárov, poďakovanie za úrodu v kostole sv. Michala spojené s výstavou Plody zeme, divadelná hra s ľudovou tematikou
V obci je rímskokatolícky kostol sv. Michala Archanjela z roku 1833. Podľa zasvätenia kostola sv. Michalovi, každoročne v sobotu okolo Michala usporadúvajú Poďakovanie za úrodu a Michalské hody. Michalské hody toho roku pripadli na 25. – 27. septembra 2015
Obec Pohronská Polhora vás srdečne pozýva na
MICHALSKÉ HODY
- varenie tradičných Polhorských tľapkancov,
- vystúpenia folklórnych súborov,
- prehliadka heligonkárov,
- poďakovanie za úrodu v kostole sv. Michala spojené s výstavou Plody zeme,
- divadelná hra s ľudovou tématikou,
Recept na tradičné, pravé Polhorské tľapkance:
* Zemiaky nakrájať na kocočky, uvariť v slanej vode, tak isto fliačky uvariť.
* Medzitým si opražíte gazdovskú slaninku do chrumkava. Keď je slaninka opražená, vyberať ju nabok do misky, a v tom výpeku opražiť do zlatova 1-2 stredne cibule, nakrájané na pásiky.
* V mise zmiešať bryndzu, smotanu, pridať aj kyslú smotanu a črievko syrokremu, všetko krásne premiešať a nakoniec pridať trhance, (ak gazdinka nevie robiť trhance, možno ich nahradiť horúcimi fliačkami) a zemiaky, cibuľku a 1/2 slaninky. Musí to byť krémové, vláčne. Ak je to málo vláčne, kľudne pridajte ešte mlieko.
* Tľapkance ozdobiť zvyškom slaninky na vrch.
Želáme dobrú chuť.