Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Běla Kolčáková - Krajina žien

Běla Kolčáková - Krajina žien
Termín: 04.06.2015 - 31.07.2015
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeum.sk/?obj=galeria&ix=sppg#actual
www.mgartgaleria.sk

Popis

Študovala na Výtvarnej škole v Prahe u prof. K. Müllera a začala prípravné štúdiá na Vysokú školu pod vedením prof. J. Vodrážku. Štúdium ukončila v roku 1963 na Akadémii výtvarných umení v Prahe u prof. Vlastimila Radu. V tom istom roku odchádza z Prahy spolu s manželom Ignácom Kolčákom (výtvarným umelcom) a s rodinou na Oravu do Dolného Kubína. Tu pracovala v Ľudovej škole umenia a neskôr v Oravskej galérii. Ich spoločné výtvarné a kultúrno-spoločenské pôsobenie zanechalo v tomto regióne nezmazateľné stopy.

V roku 1978 odchádza z Oravy spolu s rodinou do Bratislavy. Dolnokubínske i bratislavské pôsobisko zasvätila Běla Kolčáková predovšetkým voľnej ateliérovej tvorbe. Venuje sa nielen maľbe, ale aj kresbe, knižnej ilustrácii, koláži a tapisérii. Jej dielo predstavuje originálnu názorovú jednotu a vývinovú logiku. V celku slovenského výtvarného umenia predstavuje Běla Kolčáková výraznú osobnosť slovenského maliarstva, reprezentujúcu jeho poeticko-imaginárne. Žije a tvorí v Bratislave.

V začiatkoch jej výtvarného snaženia sa orientovala na malebnú krajinu Oravy. Inšpiráciu nachádzala nielen v jej fantastickej atmosfére ,ale jej odhodlaním je vyjadriť túto neopakovateľnú krásu s maliarskou, citovou a intelektuálnou danosťou. nielen pre maliarskosť a výtvarnosť, ale prináša nám i osobité konečné fázy smerujúce k svojskému obrazovému rozprávačstvu.

Jej krajina sa v rôznych ročných obdobiach často prelínala s figurálnou kompozíciou, je to krajina nálad, krajina svetla, krajina kľudu, ale i krajina dažďa pri otvorenom okne. Sú to jej milované témy, keď každý obraz je novým obrazom, novým svojbytným subjektom s vlastnou vnútornou logikou. Vyjadrením týchto snáh sú výstavy doma i v zahraničí.

V roku 1969 získala Uznanie v súťaži „Najkrajšie československé knihy" a v roku 1978 Uznanie na Bienále maľby v Košiciach. Spracované z príspevku Milana Mazúra.



Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies