Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Izba v izbe - drotárske impresie 2015 Martin

Izba v izbe - drotárske impresie 2015 Martin
Termín: 27.06.2015 - 26.07.2015
Téma: KULTÚRA | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Martin (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.skanzenmartin.sk
www.snm-em.sk

Popis

Drotárske umenie nemusí byť len výsadou Slovákov. Dôkazom je Julia Griffiths Jones, Walesanka, ktorej pred 30 rokmi učarovalo tradičné slovenské ľudové umenie. Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum slovenskej dediny otvorí 27. júna 2015 o 15.00 hod. jej výstavu Izba v izbe.
Kombináciou tematickej tvorby autorky v inštalovanom interiéri („izbe“) priblíži výstava predmety dennej potreby zobrazené v podobe drôtených predmetov/objektov. „Izba, ktorú vidíte pred sebou, je zhotovená z oceľového drôtu. Zváraním drôtu do lineárneho tvaru predmetov, ktoré bežne nachádzame v tradičných domácnostiach na Slovensku a vo Walese, vytváram súvislosti medzi dvoma krajinami,“ vraví autorka o svojej inštalácii. „Život vo waleskej chalupe, podobne ako v tradičných domoch, ktoré som videla na Slovensku, sa odohrával v jednej izbe. Zámerne som začala kresliť obraz tejto miestnosti červeným a čiernym perom, pretože červená farba zohrávala dôležitú úlohu v oboch kultúrach,“ pokračuje Jones. Keď niekto ochorel, vo Walese zavesili do okna červenú flanelovú spodnicu. Takisto, vstupné vráta do hospodárstva boli namaľované načerveno, aby odstrašili zlé sily. „Červená je ústrednou farbou všetkých základných výšiviek, používaná na ochranu a regionálnu, respektíve lokálnu identifikáciu,“ dodáva autorka.
Slovenské drotárstvo je považované za výrobno-technický a umelecký fenomén, ktorý je špecifický i v medzinárodnom kontexte. V súčasnosti sa objavujú nové možnosti využitia drôtu, ktorý spracúvajú neprofesionálni, ale i profesionálni umelci. Vytvárajú tak pozoruhodné, ojedinelé a jedinečné novotvary, ktoré sa hľadiska rozšírenia a využitia stávajú dôležitými prvkami v dnešnej materiálnej a výtvarnej kultúre. Do tejto mozaiky spadá i tvorba waleskej výtvarníčky Julie Griffiths Jones, ktorá našla trvalú inšpiráciu v slovenskom drotárstve.
Do drôtu pretavila linku svojej kresby a oživila ju v priestorovej dimenzii.
Julia Griffiths Jones navštívila Slovensko niekoľko krát. Prvé drotárske skúsenosti zbierala koncom 80. rokoch 20. storočia, keď navštívila aj „drotárske“ regióny, zoznámila sa a vyskúšala si staré drotárske techniky. Odvtedy niektoré z týchto techník využíva vo svojej umeleckej tvorbe, čím vnáša do svojich diel osobité vzory spájajúce tradíciu s modernými formami.
Počas otvorenia výstavy v sobotu 27. júna 2015 budú realizované ukážky drotárstva. Výstava Izba v izbe potrvá v Múzeu slovenskej dediny do 26. júla 2015.

kontakt pre bližšie informácie:
Mgr. Katarína Očková
tel.: 043/24 58 114, 0908 902 651
katarina.ockova@snm.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies