Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Svätomartinské dni Bratislava 2015 - 8. ročník Sviatok mladého vína

Svätomartinské dni Bratislava 2015 - 8. ročník Sviatok mladého vína
Termín: 06.11.2015 - 08.11.2015
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Bratislava (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.bratislava.sk

Popis

6. – 8. november 2015
Svätomartinské dni, Bratislava
Jarmok je oslavou mladého vína spojený so Svätokatarínskou koštovkou.
Fantastické someliérske a gastronomické zážitky sprevádza
bohatý kultúrny program. Organizátor: Hl. mesto Bratislava,

Bratislava opäť ožije Svätomartinskými oslavami. V hlavnom meste sa totiž budú konať Svätomartinské dni 2015. Ide v poradí už o ôsmy ročník podujatia, ktoré obyvatelia, ale aj návštevníci slovenskej metropoly poznajú z minulosti ako Sviatok mladého vína.

Nie je to len oslava výsledkov úsilia bratislavských či slovenských vinárov, ale samospráva chce týmto sviatkom zároveň posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k vlastným tradíciám.

Ochutnávke vín bude predchádzať tradičné požehnanie mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava vo štvrtok o 16.00 hod. Následne sa už milovníci dobrého vína môžu tešiť na ochutnávanie dobrého moku. Slovenskí vinári predstavia svoje vína v priestoroch Starej tržnice od štvrtka do soboty v rámci Svätokatarínskej koštovky. V nedeľu, počas Svätomartinského koštu, prídu zasa na rad prvé vína tohtoročného zberu od vinárov z Čiech a Moravy. Okrem toho budú v sobotu na Primaciálnom námestí stánky, v ktorých budú svoje vína ponúkať bratislavskí vinári.

Duchovný rozmer sviatku sv. Martina budú od piatka do nedele dotvárať slávnostné pontifikálne sv. omše v Katedrále sv. Martina. Súčasťou Svätomartinských dní budú aj obľúbené lampiónové sprievody. Prvý z nich sa uskutoční v sobotu po historickom centre mesta, druhý je naplánovaný na pondelok v areáli Bratislavského hradu.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia toto územie predstavovalo ďaleko najvýznamnejší vinohradnícky región Slovenska. Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie, veď v 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola významným producentom vína na území Slovenska.

Sviatok svätého Martina, jedného z patrónov Bratislavy, sa oddávna v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali i zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bannzeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies