Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Rok na Gemeri 2015 - 21. ročník

Rok na Gemeri 2015 - 21. ročník
Termín: 18.11.2015 - 21.11.2015
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Rožňava (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.roznava.sk
www.youtube.com/watch?v=FKWRjBwBadA

Popis

Rok na Gemeri 2015 - 21. ročník

Prehliadka ľudovýck súborov
ROK NA GEMERI je plná slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu

Slávnosti zvykov a obyčají plné spevu, tanca, hudby, remesiel a rodinnej atmosféry

Organizátori podujatia Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a mesto Rožňava Vás srdečne aj tento rok pozývajú v dňoch 18.- 21. novembra na ďalší, už 21. ročník osláv zvykov a obyčají Rok na Gemeri, ktorý sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Zdenka Trebuľu.

Tohtoročný festival sa začína už v stredu 18. novembra a bude obohatený o rôzne sprievodné aktivity, keďže aj tohto roku sa dočkal inovatívnych zmien. Bohatý sprievodný program pre deti ale aj pre dospelých sa uskutoční v Dome tradičnej kultúry Gemera. „V stredu 18. novembra sa bude konať ďalší z cyklov folklórnych večerov pod názvom U nás taká obyčaj, kde sa predstaví folklórna skupina Bučina z Pače. Pre tento večer skupina pripravila obrad tlačenia kapusty v pačanských rodinách obvyklým spôsobom, ktorý sa v minulosti dodržiaval v každej rodine. Avšak už ráno od 8.30 hod. počas troch dní v našich priestoroch čakajú na deti z rožňavských škôl tvorivé dielne venujúce sa tradičným remeslám. Každé dieťa si okrem silného zážitku z práce na hrnčiarskom kruhu, krosnách, či s drevom odnesie aj vlastnoručne zhotovený tradičný výrobok. Počas týchto dní si zopakujú aj pohybové aktivity v rámci projektu Gemer tancuje II,“ uvádza pracovníčka GOS Mária Hlaváčová.

Dňa 19. novembra po skončení detských tvorivých dielní vystriedajú tieto pracovné stoličky dospelí milovníci tradičného remesla, ktorí sa budú môcť priučiť v tkáčskej dielni navíjať osnovy na krosná. Vo večerných hodinách sa bude kine Apollo v Dome tradičnej kultúry Gemera premietať pôvodný slovenský hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami, kde si priaznivci hudobno-tanečného umenia prídu na svoje.

„V piatok 20. novembra sa bude už od rána pracovať v detských dielničkách tradičných remesiel a o 14.00 hodine prostredníctvom folklórnych kolektívov ožije átrium Domu tradičnej kultúry Gemera, ktoré sa premení na malé folklórne mestečko plné dobrej nálady a gemerských špecialít. Večer o 18.00 hodine slávnostne otvoríme výstavu fotografií svadobných krojov fotografa Jozefa Spišáka s názvom I partu i veniec pre teba mládenec „ vymenúva bohatý sprievodný program Mária Hlaváčová.

Sobota 21. novembra bude už tradične patriť galaprogramu s názvom „Čo starí pamätajú, mladí zachovajú“, ktorý začne o 17.00 hodine v divadelnej sále OKC v Rožňave. V dvojhodinovom programe pod režijnou taktovkou Andreja Sýkoru sa predstaví 15 folklórnych kolektívov. Folklórne skupiny Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Genšenky z Honiec, Gočovan z Gočova, Hôra z Rejdovej, Hrabina z Nižnej Slanej, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Radzim z Vyšnej Slanej, Slanka z Nižnej Slanej, Spod Kohúta z Muránskej Zdychavy, Stromíš z Vlachova, folklórne súbory Dubina z Rožňavy, Gemer z Dobšinej, Haviar z Rožňavy.

Hosťom programu 21. ročníka festivalu bude folklórny súbor Rimavan z Rimavskej Soboty. Hovoreným slovom bude program sprevádzať Katarína Birková.

Záujemcovia si môžu vstupenky zakúpiť v pokladni divadla Actores.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Košického samosprávneho kraja.

Kontakt:

Mgr. Mária Hlaváčová, Gemerské osvetové stredisko v Rožňave gos@gos.sk, +421 902 268 294

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies