Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Paličkovaná čipka Banská Bystrica 2016

Paličkovaná čipka Banská Bystrica 2016
Termín: 26.02.2016 - 14.10.2016
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Banská Bystrica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.posta.sk/informacie/postove-muzeum

Popis

Paličkovaná čipka Banská Bystrica 2016

Dátum: 26.2. - 14.10.2016
Miesto: Výstavná miestnosť Poštového múzea, v budove Slovenskej pošty, a. s., Partizánska cesta 9 Banská Bystrica
Usporiadateľ: Slovenská pošta a.s.
Slovenská pošta, a.s., Poštové múzeum Vás srdečne pozýva na výstavu pod názvom

„Paličkovaná čipka“

Výstava bude sprístupnená od 26.02.2016 do 14.10.2016 vo výstavnej miestnosti Poštového múzea, v budove Slovenskej pošty, a. s., Partizánska cesta 9, Banská Bystrica.

Pri príležitosti vydania poštovej známky „Veľká noc 2016: Paličkovaná čipka“ Poštové múzeum pripravilo výstavu s názvom „Paličkovaná čipka“. Výstava v sebe spája dve línie. Prvá sa venuje predstaveniu procesu tvorby poštovej známky od úvodného prerokovania námetovou komisiou, cez výber autora výtvarného návrhu na základe odporúčania realizačnej komisie známkovej tvorby, až po samotnú realizáciu výtvarného návrhu a tlač poštovej známky.

Druhá línia predstavuje tradičnú ľudovú paličkovanú čipku v jej rôznych regionálnych a technických formách a variantoch. Spoločným prienikom oboch ideí je súťaž medzi klubmi paličkovanej čipky v Slovenskej republike, týkajúca sa vytvorenia vhodných motívov pre poštové známky emisií

„Veľká noc a Vianoce 2016: Paličkovaná čipka“.

Východiskom pre koncepciu výstavy bol materiál, ktorý sústredil POFIS v rámci súťaže. Čipkárky a čipkári z celého Slovenska zasielali paličkované čipky s motívmi Veľkej noci a Vianoc, ktoré Poštové múzeum prezentuje vo svojich výstavných priestoroch. Zo súťažných čipiek realizačná komisia známkovej tvorby, za prítomnosti odborníka na paličkovanú čipku z Etnologického ústavu SAV, PhDr. Juraja Zajonca, CSc., vybrala najvhodnejšie, ktoré boli použité ako podklad pre grafické spracovanie výtvarných návrhov poštových známok, obálok prvého dňa (FDC), celinových pohľadníc, obalov známkových zošitkov, príležitostných poštových pečiatok a pečiatok FDC uvedených emisií. Na výstave im je venovaný samostatný celok.

Slovenská čipka má v našej známkovej tvorbe svoju premiéru. Jej umiestnením na poštovú známku sa tento špecifický výtvarný ľudový prejav prezentuje medzi širokou verejnosťou u nás i po celom svete. Výstava je ocenením umenia a remeselnej zručnosti ľudí, ktorí sa výrobou paličkovanej čipky zaoberajú. Súčasťou vernisáže výstavy bude inaugurácia poštovej známky „Veľká noc 2016: Paličkovaná čipka“.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies