Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Súťaž vo varení Luteránskej procesie Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník

Súťaž vo varení Luteránskej procesie Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník
Termín: 17.09.2016
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Slovenská Ľupča (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovenskalupca.sk
www.nebickovpapulke.sk/recept/luteranska-procesia

Popis

V. ročník súťaže vo varení "Luteránskej procesie" Slovenská Ľupča 2016

Obec Slovenská Ľupča pod záštitou starostu obce Ing. Miroslava Macáka organizuje 5.ročník súťaže vo varení "Luteránskej procesie", ktorá sa uskutoční 17. septembra 2016 v parku SNP. Súťažiace družstvá budú vyhodnotené a odmenené. Do uvedenej súťaže je potrebné prihlásiť sa v kancelárii MKS Sl.Ľupča

Slovenská Ľupča je obec na Slovensku v okrese Banská Bystrica. Zároveň je aj najväčšou dedinou v okrese Banská Bystrica. Slovenská Ľupča je umiestnená približne 10 km od rieky Hron, ale dedinou preteká potôčik Lupčica, ktorá sa vlieva do rieky Hron.

Recept na 5-6 litrov polievky

1 kg údeného karé
1 kg domácej klobásy
200 g jačmenných krúp
3 ks veľkých cibúľ
1 ks kaleráb
5-6 ks mrkvy
2 ks petržlenu
petržlenová vňať
2 PL oleja alebo bravčovej masti
6 ks zemiakov
4 PL polohrubej múky
4 strúčky cesnaku
500 g fazule (1 deň namočená vo vode)
mletá rasca
červená paprika
soľ

Zeleninu nakrájame na malé kocky. Spolu s mäsom, klobásou, fazuľou, krúpami, rascou a paprikou povaríme do mäkka cca 2 hodiny. Potom pridáme zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme mäso a klobásu, ktoré nakrájame na kúsky a znovu vložíme do polievky. Pripravíme si cesnakovú zápražku. Na rozpálený olej alebo masť dáme múku, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Zápražku nalejeme do polievky a necháme ju prevrieť.

Tip: Polievku veľmi nesolíme, pretože údené mäso a klobása sú slané.

Richard Mažáry Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Malá pripomienka: pravá LUTERÁNSKA PROCESIA musí byť s KAPUSTOU. Ja osobne odporúčam kyslú...Zápražku nedávam - zahustí mi to geršňa (krúpy). A ešte niečo: ja varím zvlášť údené, lebo zeleninu orestujem v druhom hrnci s cibuľou a potom ju podlejem "údenou vodou".

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies