Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Luteránska procesia Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník

Luteránska procesia Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník
Termín: 17.09.2016
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Slovenská Ľupča (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovenskalupca.sk
www.nebickovpapulke.sk/recept/luteranska-procesia

Popis

Luteránska procesia Slovenská Ľupča 2016 - 5. ročník súťaže vo varení polievky

Recept na 5-6 litrov polievky

1 kg údeného karé
1 kg domácej klobásy
200 g jačmenných krúp
3 ks veľkých cibúľ
1 ks kaleráb
5-6 ks mrkvy
2 ks petržlenu
petržlenová vňať
2 PL oleja alebo bravčovej masti
6 ks zemiakov
4 PL polohrubej múky
4 strúčky cesnaku
500 g fazule (1 deň namočená vo vode)
mletá rasca
červená paprika
soľ

Zeleninu nakrájame na malé kocky. Spolu s mäsom, klobásou, fazuľou, krúpami, rascou a paprikou povaríme do mäkka cca 2 hodiny. Potom pridáme zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme mäso a klobásu, ktoré nakrájame na kúsky a znovu vložíme do polievky. Pripravíme si cesnakovú zápražku. Na rozpálený olej alebo masť dáme múku, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Zápražku nalejeme do polievky a necháme ju prevrieť.

Tip: Polievku veľmi nesolíme, pretože údené mäso a klobása sú slané.

Richard Mažáry Gymnázium J. G. Tajovského Banská Bystrica
Malá pripomienka: pravá LUTERÁNSKA PROCESIA musí byť s KAPUSTOU. Ja osobne odporúčam kyslú...Zápražku nedávam - zahustí mi to geršňa (krúpy). A ešte niečo: ja varím zvlášť údené, lebo zeleninu orestujem v druhom hrnci s cibuľou a potom ju podlejem "údenou vodou".

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies