Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Španodolinský štiarc Špania Dolina 2016

Španodolinský štiarc Špania Dolina 2016
Termín: 23.07.2016
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Špania Dolina (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.spaniadolina.sk

Popis

Španodolinský štiarc Špania Dolina 2016

Varenie miestnej pochúťky - tradičného baníckeho štiarcu.

Špaňodolinský štiarc
je staré banícke jedlo. Varievali ho ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno, alebo si ho brávali so sebou do bane.

Originálny recept zo Španej Doliny:

1/ oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené.
Nasypeme hrubú polohrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky)
Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu.

2/ Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť.

3/ Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá.

4/ Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca - toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.

5/ medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.

6/ Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili.

Toto jedlo je veľmi sýte a zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom a podobne.

Prajeme dobrú chuť!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies