Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Jánošíkov dukát Rožnov pod Radhoštěm 2016 - 18. ročník mezinárodného festivalu slovenského folklóru v Českej republike

Jánošíkov dukát Rožnov pod Radhoštěm 2016 - 18. ročník mezinárodného festivalu slovenského folklóru v Českej republike
Termín: 05.08.2016 - 07.08.2016
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Rožnov pod Radhoštěm (Zahraničie - Česko)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.janosikovdukat.cz
www.youtube.com/watch?v=gMLgJDfFXY0&feature=related

Popis

Jánošíkov dukát Rožnov pod Radhoštěm 2016 - 18. ročník mezinárodného festivalu slovenského folklóru v Českej republike

Slovenská menšina v ČR rozvíja svoju národnú kultúru rôznymi formami. Neoddeliteľnú súčasť kultúrneho dedičstva každého národa tvorí tradičná ľudová kultúra, ktorú rozvíjajú folklórne súbory.

V rôznych miestach ČR pôsobia folklórne súbory, ktorých členovia (dnes už väčšinou Česi) sa venujú slovenskému folklóru. Ich aktivity si zaslúžia nielen obdiv a úctu, ale i ochranu a podporu. Prostriedkom takejto podpory je aj Medzinárodný festival slovenského folklóru, ktorý je významným príspevkom k uplatňovaniu zásad UNESCO "Doporučenie k ochrane tradičnej ľudovej kultúry a folklóru" z roku 1989.

Poslaním festivalu je rozvíjať pozitívny vzťah (hlavne mladých ľudí) k tradičnej slovenskej ľudovej kultúre svojho národa, podnecovať tvorivé schopnosti aktivistov folklóru žijúcich a pôsobiacich v ČR. Vytvoriť priestor pre rozvoj spolupráce a výmenu skúseností medzi folklórnymi súbormi. Prehĺbiť vzájomné kontakty medzi folklórnym hnutím na Slovensku a folklórnym hnutím v Českej republike, oboznámiť širokú divácku verejnosť s tvorbou folklórnych súborov, ktorí rozvíjajú a zachovávajú slovenské ľudové umenie. V neposlednom rade vytvoriť platformu k nadväzovaniu medzinárodných kontaktov so súbormi v zahraničí, ktoré rozvíjajú a spracovávajú slovenské ľudové umenie. Na festivale dostávajú priestor i iné národnostné menšiny žijúce v ČR a to predovšetkým formou vystúpení kolektívov ktoré spracovávajú folklór danej národnostnej menšiny (rómska menšina, maďarská menšina, poľská menšina, grécka menšina, bulharská menšina a ďalšie).

Súčasťou programu festivalu je i stretnutie remeselníkov a prezentácia ľudových remesiel. Ukážky tradičných ľudovoumeleckých remesiel sú obohatením pre návštevníkov festivalu, ktorým poskytne príležitosť vidieť na vlastné oči pracovať majstrov ľudového remesla. Zámerom nie je len poskytnúť priestor na prezentáciu výrobcom ľudovo-umeleckých predmetov alebo oživenie výroby, ale povýšiť ju na príležitosť k obohateniu domácich i zahraničných návštevníkov o poznanie krásy tradičnej ľudovo-umeleckej výroby a vnímať ju ako nenahraditeľné ľudové kultúrne bohatstvo. K prezentácií ľudového remesla predpokladáme osloviť remeselníkov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky.

Pre návštevníkov festivalu pripravujeme i gastronomické špeciality a tradičné jedlá z Maďarska, Poľska, Slovenska i z Českej republiky.

Spracovávanie a interpretácia ľudových tradícií privádza súčasného človeka ku koreňom jeho bytia. Dáva človeku pocit kontinuity a zmyslu vlastného života. Ľudové umenie v sebe skrýva trvalé, pozitívne mravné hodnoty, patrí všetkým bez rozdielu národnosti, rasy alebo náboženstva.

Riaditeľ festivalu: Dr. Vlastimil Fabišík

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies