Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slováci v Rumunsku Martin 2016

Slováci v Rumunsku Martin 2016
Termín: 28.04.2016 - 30.08.2016
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Martin (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovackizavod.org.rs
www.snm.sk

Popis

Slováci v Rumunsku Martin 2016

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku, Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku a Slovenské národné múzeum v Martine pripravili výstavu Slováci v Rumunsku. Cieľom je predstaviť našich krajanov v Rumunsku prostredníctvom máp, textov, bohatého audiovizuálneho materiálu a trojrozmerných predmetov, ktoré sa vzájomne dopĺňajú.

Vedomie o existencii krajanov v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku, či v Chorvátsku, o ich živote a kultúre, je na Slovensku vo všeobecnosti slabé. Výsledkom intenzívnej inštitucionálnej spolupráce je dokumentácia sídel s obyvateľstvom slovenskej národnosti v Rumunsku. Vernisáž kultúrno-výchovne a popularizačno-vedne zameraného podujatia sa uskutoční 28. apríla 2016 o 16. hod. v SNM v Martine. Kultúrny program zabezpečili naši krajania z DZSČ v Rumunsku.

Vizuálnu dokumentáciu pracovníkov Katedry manažmentu kultúry a turizmu FF UKF v Nitre dopĺňajú fotografie a dokumentárne filmy z rodinných archívov a z fondov Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku. Vystavený dokumentačný materiál vrátane úžitkových aj dekoratívnych predmetov reflektuje materiálno-technologickú kultúru, rodinný a spoločenský život, obyčajové tradície aj umeleckú tvorbu v lokalitách so slovenským osídlením v geograficky odlišných oblastiach Rumunska – v Bukovine, Satmárskej a Marmarošskej župe, Bihorskej a Salajskej župe, v Aradskej župe a v Banáte. Zohľadňuje vzťah kultúry a prírodného prostredia, vplyvy príslušníkov s inou etnickou a konfesionálnou príslušnosťou aj vývoj v čase.

Výstava predstavuje významné kultúrne inštitúcie, najmä Kultúrnu a vedeckú spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku, Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku, slovenské gymnáziá v Bodonoši aj v Nadlaku a kultúrne tradície ako súčasť a predpoklad slovenskej etnickej identity. Výstava prezentuje aj produkciu nadlackého Vydavateľstva Ivan Krasko. Odborná literatúra z oblasti tradičnej kultúry, osvetovej, pedagogickej a spolkovej činnosti, učebnice, časopisy, prozaické diela aj poézia slovenských autorov kompletizujú obraz o živote, kultúre a o významných osobnostiach našej národnostnej menšiny v Rumunsku.

Pripravený katalóg je vhodným čítaním pre všetky kategórie návštevníkov.

Zaujala Vás výstava a radi by ste sa na nej zúčastnili s Vašou triedou? Objednajte si návštevu!

tel. č.: 043/ 41 310 11
e-mail: snmmartin@snm.sk

otváracie hodiny:
utorok – piatok: 9.00 – 17.00 hod.
sobota – nedeľa: 10.00 – 18.00 hod.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies