Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2016 - III. ročník

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2016 - III. ročník
Termín: 05.08.2016
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Zlaté Moravce (SR - Nitriansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.muzeum.sk

Popis

Dožinkové slávnosti Zlaté Moravce 2016 - III. ročník


Tretí ročník Dožinkových slávností sa uskutoční na nádvorí Migazziovského kaštieľa vo štvrtok 5. augusta2016 od 16. hod.

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní v podaní Speváckeho súboru Kolovrátok, neodolateľná vôňa makových periek a šúľancov sa bude šíriť 5. 8. 2016 o 16.00 hod. na III. ročníku Dožinkových slávností v priestoroch nádvoria Migazziovského kaštieľa v Zlatých Moravciach.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Neskôr dožinkové slávnosti nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina.

V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu v Zlatých Moravciach si pripomenie ukončenie žatevných prác 5. augusta 2016 o 16.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa. Dožinkový veniec, ktorý uplietli členovia Speváckeho súboru Kolovrátok bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií v sprievode dožinkových piesní.

Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie hosťa programu, ktorým bude Občianske združenie Babička zo Zlatých Moraviec. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov. V prípade nepriaznivého počasia sa Dožinkové slávnosti uskutočnia v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies