Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Kostýmový svet Marije Havran Novi Sad 2016

Kostýmový svet Marije Havran Novi Sad 2016
Termín: 29.08.2016 - 02.12.2016
Téma: PODUJATIA NAŠICH KRAJANOV
Miesto konania: Novi Sad, Báčsky Petrovec, Kovačica, Vojvodina, Srbsko, (Zahraničie - Európa/Svet)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.slovackizavod.org.rs

Popis

Pozývame Vás na vernisáž divadelných kostýmov Marije Havran

Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Divadelný ústav Bratislava Vás pozývajú na vernisáž divadelných kostýmov Kostýmový svet Marije Havran v pondelok 29. augusta 2016 o 13.00 h v miestnostiach ÚKVS.

Reinštalácie výstavy:

21. októbra 2016 v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci pri príležitosti otvorenia 47. prehliadky Divadelný vavrín.

2. decembra 2016 v Galérii insitného umenia v Kovačici v spolupráci s Domom kultúry 3. októbra.

Grafická realizácia | Viera Burešová
Dramaturgická spolupráca | Marija Havran
Kurátorská spolupráca | Zuzana Koblišková, Miroslav Daubrava

Osobnosti slovenského divadelného života
Marija Havran
scénografka a kostýmová výtvarníčka

Výtvarné vzdelanie získala na Strednej umeleckej škole, (odbor grafický dizajn) v Novom Sade, potom na Vyššej škole výtvarných a úžitkových umení v Belehrade. V rokoch 1991 – 1996 študovala odbor scénografia a kostýmové výtvarníctvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u profesora Jozefa Cillera. Doktorandské štúdium absolvovala na VŠMU u prof. Milana Čorbu. Doktorát obhájila v roku 2002 dizertačnou prácou na tému Dandy – Dandizmus ako umenie sebaštylizácie.

S výnimkou krátkeho pôsobenia ako interná asistentka Aleša Votavu na Katedre scénografie a kostýmového výtvarníctva a ako externá pedagogička na Katedre divadelnej vedy VŠMU pôsobí ako scénografka a kostýmová výtvarníčka v slobodnom povolaní. Spolupracuje s mnohými významnými režisérmi takmer vo všetkých profesionálnych divadlách na Slovensku i v mnohých divadlách v zahraničí.

Za svoju prácu získala viaceré významné ocenenia. Je trojnásobnou nositeľkou Ceny DOSKY za najlepší divadelný kostým (2007, 2012, 2014). Žije v Bratislave.

Dokumentačná výstava Kostýmový svet Marije Havran zobrazuje takmer tridsaťročnú umeleckú dráhu oceňovanej slovenskej kostýmovej výtvarníčky vojvodinského pôvodu. Jej kostýmové a scénické realizácie ju zaraďujú medzi najoriginálnejšie divadelné výtvarníčky. Vo svojej tvorbe sa orientuje na charakterotvorné detaily kostýmu a neraz nimi posúva významy kompletného divadelného diela. Spolupracovala s plejádou významných režisérov na Slovensku a v zahraničí. Výstava je doplnená 3D realizáciami a videozostrihom vybraných inscenácií.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies