Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Modranské vinobranie 2016

Modranské vinobranie 2016
Termín: 23.09.2016 - 25.09.2016
Téma: VINOBRANIE a VÍNO
Miesto konania: Modra (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.modra.sk

Popis

Vinobranie 2016 Modra

Z tlačovej správy Mesta Modra:

Modranské vinobranie – Skutočné oberačkové slávnosti, aké v malokarpatskej oblasti pretrvávali stáročia, do detailov oživia tento rok v Modre.

Modranské vinobranie 2016 ( 23. – 25. 9. 2016) bude oslavou tradícií, aké zachovávali starí modrania ešte aj po druhej svetovej vojne. Tradičné oberačkové slávnosti sa odohrávali v dvoroch jednotlivých gazdov – vinárov a mali svoje špecifiká.

Srdcom tohtoročného Modranského vinobrania 2016 bude Vinohradnícky dvor, vytvorený na nádvorí historickej radnice. Tu budú môcť návštevníci ochutnať typické pohostenie v podobe husaciny, čerstvého chleba a vína, alebo si ´na vlastné ruky´ vyskúšať ako sa prešuje a dorába mušt a víno. Burčiak bude tiecť potokom a tým, ktorí preferujú víno, sa otvoria brány historickej mestskej pivnice s degustáciou vín.

Modranské vinobranie ponúkne návštevníkom aj Poslednú lajtru – štylizovaný alegorický sprievod, ktorý je typickým záverečným aktom oslavy oberačiek. Chýbať nebude ani dobrá muzika – zábava, ktorá tradične prebiehala v miestnych viechach.Vinobranie nadväzuje aj na túto podobu tradície a živými večernými koncertmi dotvára atmosféru podujatia, kedy sa prelína folklorizmus so súčasnou formou umenia a kultúry. V niekoľkých známych modranských vínnych pivniciach sa počas prvých dvoch večerov predstavia miestni, amatérski aj profesionálni hudobníci, a tiež hostia z regiónu.MODRANSKÉ VINOBRANIE sa prezentuje nielen sviežou dramaturgiou, ale aj novou vizuálnou identitou.

Kľúčové vizuály modranského vinobrania čerpajú z diela keramického majstra Rudolfa Barčíka, ktorý viac ako 40 rokov pôsobil ako maliar Slovenskej ľudovej majoliky. Inšpirovaný ornamentikou habánov a západoslovenských keramických dielní pretváral tradičné ornamenty svojím vlastným spôsobom. Nadviazal naň aj dvorný grafik Modranského vinobrania Peter Hrevuš. Pre vizuálnu komunikáciu podujatia vybral z obsažnej Barčíkovej tvorby motívy, v ktorých sa odzrkadľuje láskavý pohľad autora na každodenný život vinohradníkov, vinárov a oberačkových osláv.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies