Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Senohradský jesenný jarmok 2016

Senohradský jesenný jarmok 2016
Termín: 08.10.2016
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY
Miesto konania: Senohrad (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.senohrad.sk

Popis

Senohradský jesenný jarmok 2016

Obec Senohrad leží v malom údolí, v nadmorskej výške 592 m n. m. Rozprestiera sa na ploche takmer 1520 ha a má 779 obyvateľov. Administratívne je obec začlenená do okresu Krupina.

Praveké osídlenie dosiaľ nie je prebádané. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1135, kde sa spomína pod meno Zenegar. Ďalšia písomná zmienka pochádza z roku 1262 pod menom Senograd. V roku 1779 zachvátil Senohrad veľký požiar, ktorý zničil takmer celú osadu.

V obci pôsobili mnohé významné historické osobnosti. Medzi najznámejšie bezpochyby patrí Jozef Cíger Hronský, ktorý na tamojšej škole učil, Andrej Kmeť tu pôsobil ako kňaz. Pôsobil tu však aj menej známy Štefan Popálený, zberateľ archeologických pamiatok a kazateľ Juraj Zábojník.

V obci sa zachovala tradícia výroby hontianskej čipky, ale aj dobová architektúra v podobe schátraných rodinných domov, ktoré v súčasnosti vo veľkej väčšine nikto neobýva.

Na vŕšku menom Kriváň, nad obcou sa nachádza rímskokatolícky kostol postavený v roku 1768, ktorý v sebe skrýva jednu zaujímavosť a tou sú ručne vyrezávané lavice s prírodnými vzormi. Okrem kostola sa v obci nachádza aj vynovená kaplnka sv. Jána Nepomuckého s celodreveným interiérom. Postavená bola v roku 1748. O rok neskôr ako bol v obci postavený kostol bola dokončená aj budova fary.

V okolí obce žije chránený živočích salamandra škvrnitá.

Medzi ďalšie prírodné zaujímavosti patria aj viac ako storočné duby a lipy.

V tejto peknej obci sa dňa 8.10.2016 bude konať od 9:00 do 17:00 hodine Senohradský jesenný jarmok.

Máme možnosť vidieť zručné ruky ľudových remeselníkov a máme možnosť nakúpiť aj ich výrobky.

Pre žalúdky návštevníkov Senohradského jesenného jarmoku je pripravené bohaté občerstvenie - senohradská špecialita -lokše, poľovnícky guláš a veľa iných pochúťok.

Príďte - popozerajte - okoštujte - zabavte sa.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies