Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Festival svetla a tieňa Banská Bystrica 2016 - 2. ročník

Festival svetla a tieňa Banská Bystrica 2016 - 2. ročník
Termín: 30.09.2016 - 01.10.2016
Téma: RôZNE +++ | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Banská Bystrica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: svetlo-tien.sk

Popis

Máme radi svetlo!

V Banskej Bystrici už čoskoro zažijeme dve noci svetla a tieňa, ktoré malým i veľkým nadšencom priblížia súčasné svetelné umenie. Festival s medzinárodným významom konfrontuje technologické vymoženosti a historickú koncepciu mesta Banská Bystrica. Organizátori sľubujú netradičný a unikátny zážitok.

Druhý ročník Festivalu svetla a tieňa nadväzuje na pozitívne ohlasy divákov prvého ročníka, ktorý vznikol v Banskej Bystrici v roku 2015, vyhlásenom za Medzinárodný rok svetla a technológií, založených na svetle. Festival predstavuje najmä architektonické a historické lokálne kontexty z inej perspektívy. Tím organizátorov sa aktívne podieľa na rozvoji umenia a jeho konvenčného vnímania širokou verejnosťou, prostredníctvom prepojenia historických špecifík a mestských legiend so súčasnými modernými kreatívnymi technológiami ako je laser, holografia, luminografia či experimentálna hudba. Festival tak divákom sprostredkúva silu rozvoja technológií, ich význam a vplyv.

Známe budovy a symboly mesta sa tak už budúci týždeň premenia na tajuplné objekty! Vďaka možnosti regulovania nadmerného verejného osvetlenia organizátori sľubujú divákom ešte silnejší zážitok, než v minulom ročníku festivalu. „Chceme inšpirovať, vzdelávať a zabávať. Prepojiť so svetlom a umením nielen fanúšikov, ale aj umeleckú a odbornú verejnosť. V neposlednom rade by sme radi divákom predstavili Banskú Bystricu v novom „svetelnom šate“. Koncepcia spája nielen rôzne druhy umenia, ale poskytuje mladým umelcom a kreatívcom možnosť veľkorysej realizácie a vzájomnej inšpirácie. Návštevníkom sľubujeme skutočne netradičné zážitky,” uviedla manažérka festivalu Dagmar Rajčanová.

Tohtoročný Festival svetla a tieňa sa bude niesť tiež v znamení medzinárodnej spolupráce. Vďaka podpore Medzinárodného Vyšehradského fondu, v rámci projektu V4 - Kreatívna mládež, sa na predstaveniach budú, okrem slovenských umelcov, podieľať aj mladí kreatívci z Českej republiky, Maďarska a Poľska. Samotným realizáciám počas festivalu predchádzalo Kreatívne laboratórium, ktoré otvorilo dvere tradičným inšpiratívnym líniám ako ústny folklór a špecifiká z histórie mesta a inšpirovalo k novým umeleckým stvárneniam. Výsledná štúdia tak vnáša svetlo do kultúrneho potenciálu mesta pod Urpínom. Mladí umelci, aktívni v tomto projekte, si vyskúšajú tvorbu diel na základe aplikovaného výskumu. Budú sa podieľať na vytvorení diel medzinárodného festivalu, čo rozvinie ich analytické myslenie a schopnosť aplikovať vedomosti v praxi v interkultúrnom kontexte. V neposlednom rade posilní ich budúcu uplatniteľnosť či rozvoj samotného kreatívneho priemyslu v regióne krajín V4. Budú tak vzdelávať nielen seba, ale o svoje nápady a zručnosti obohatia aj vďačné publikum.

Spoznajte Banskú Bystricu z iného uhla pohľadu. Objavte jej tajomstvá pod rúškom tmy. Festival svetla a tieňa bude realizovaný už v období 30. septembra – 1. októbra 2016. Viac na www.svetlo-tien.sk.

Festival sa zaraďuje medzi nové významné kultúrne podujatia s medzinárodným charakterom. Organizátormi Festivalu svetla a tieňa 2016 sú OZ „Kultúrne Slovensko“, OZ TRAKT a Mesto BB. Spoluorganizátormi festivalu sú SLOS profesionálne osvetlenie, PR a komunikačná agentúra Essence communications, kreatívna agentúra In agency a Múzeum SNP. Festival z verejných fondov podporil Fond na podporu umenia, koná sa pod záštitou primátora mesta Jána Noska s finančnou podporou Medzinárodného vyšehradského fondu a mesta Banská Bystrica.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies