Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Za chlebom do sveta Dolný Kubín 2016

Za chlebom do sveta Dolný Kubín 2016
Termín: 12.12.2016 - 12.02.2017
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Dolný Kubín, (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.oravskemuzeum.sk

Popis

Tak ako hovorí poučka - vysťahovalectvo alebo emigrácia je trvalé alebo dlhodobé vysťahovanie sa osôb na územie cudzieho (cieľového) štátu zo svojej rodnej krajiny alebo krajiny, kde žili. Tento fenomén sa dotýka obyvateľov regiónu Orava až do súčasnosti, no boli obdobia, keď dôsledky emigrácie ovplyvnili Oravu v oveľa väčšej miere. Ako sa píše v dobových dokumentoch život na Orave nebol ľahký, a tak mnohí húfne odchádzali za prácou do zahraničia. Nemôžeme im to však zazlievať, lebo odišli preto, aby tí čo zostali, mohli žiť.

"Všetkých surovín, okrem dreva tu bolo málo na to, aby sa na nich mohol založiť väčší priemysel. Geologické zloženie bolo málo priaznivé pre nerastné suroviny, polia nestačili zásobovať obyvateľstvo dostatočne ani potravinami, takže na priemyselné rastliny bolo málo priestoru. Okrem toho mala Orava aj málo vlastného kapitálu a nepriaznivé zemepisné položenie. Z týchto príčin bola výroba na Orave malá, obmedzená hlavne na drobnú remeselnú výrobu, ktorá pracovala len pre malý okruh miestnych odberateľov."

Vernisáž výstavy sa uskutoční 12.12.2016 o 15:00 h vo Florinovom dome a je venovaná všetkým tým, ktorí odišli, aby sme my mohli žiť.

Srdečne Vás pozývame!

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies