Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

TRDLOFEST 2017 Skalica

TRDLOFEST 2017 Skalica
Termín: 20.05.2017
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Skalica (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.skalica.sk
www.youtube.com/watch?v=sT86TkzUd-0

Popis

TRDLOFEST 2017 Skalica

Zemepisná oblasť: Výroba Skalického trdelníka sa uskutočňuje vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom: zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu tvorí rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica.

Dôkaz o pôvode: Identifikácia výrobku je zabezpečená uvedením výrobcu na obale, respektíve výrobnom štítku výrobku, ktorý je povinný nalepiť na výrobok každý výrobca. Garancia pôvodu výrobku z vymedzeného zemepisného územia je daná zemepisnou príslušnosťou miesta prevádzky výrobcu v presne ohraničenom zemepisnom území, na ktorom sa môže Skalický trdelník vyrábať.
Trdlovanie Skalického trdelníka sa datuje od začiatku 19. storočia až podnes.

Na prelome 19. a 20. storočia sa začal predávať i na jarmokoch. Výroba Skalického trdelníka vo väčšom rozsahu sa začína až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných doku- mentov.

V ústnom podaní sa hovorí, že výrobný recept na trdelníky, ktorý sa rozšíril po Skalici a jej okolí, mal kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhász, ktorý pôsobil na Skalickom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o Skalickom trdel- níku sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského – Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica – 1921 a v regionálnom časopise Jídelníček z roku 1977.

Žiadosť o zápis zemepisného označenia „Skalický trdelník“ je založená tak na reputácii výrobku a tradícii, ako aj na špecifickej kvalite, vlastnostiach a tvare. Skalický trdelník má pre cukrovinky a pekárske výrobky nezvyčajný tvar dutého valca. Pripravuje sa zvláštnym spôsobom, vykysnuté cesto sa namotá na trdlo a na ňom sa pečie. Ďalšou zvláštnosťou je spôsob pečenia sálavým teplom z pripravenej pahreby alebo žiariča, ktoré dodáva výrobku špecifickú vôňu a chuť, pri neustálom otáčaní a občasnom pomastení.

"Skalický trdelník"

Prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou, získala cukrárska špecialita zo Záhoria "Skalický trdelník".

Už v najbližších týždňoch to bude potvrdené v Úradnom vestníku Európskej únie (EÚ). Záhorákom sa podarilo zaznamenať po tom, čo Skalica bola začiatkom novembra 1918 na niekoľko dní prvým hlavným mestom Slovenska, ďalšie historické prvenstvo.

Ako uviedol primátor Skalice Stanislav Chovanec, aj preto v utorok 6. novembra na spomienkovom podujatí na počesť príchodu Dočasnej vlády pre Slovensko a spomienky na významnú skalickú osobnosť, národného buditeľa Pavla Blahu, nebude chýbať ako občerstvenie pre hostí pravý Skalický trdelník.

"To, že naša špecialita bude zaregistrovaná v EÚ ako prvý slovenský chránený výrobok je už isté, ale teraz nás čaká úloha ochrániť túto značku pred podnikavcami, aby ju nezneužívali," dodal primátor Chovanec.
Koniec napodobenín

Chutné sladké pečivo zo Záhoria v rôznych podobách s makom, kokosom a ďalšími ingredienciami pripravujú v stánkoch pri hypermarketoch a na jarmokoch aj v iných regiónoch a tomu bude koniec. Skaličania si založili na ochranu svojej špeciality občianske združenie s rovnakým názvom ako má sladký symbol mesta a budú sa snažiť získať v rámci Európskej únie vymedzenie oblasti, ktoré by dovoľovalo vyrábať túto pochúťku.

"Trdelník pečú viacerí výrobcovia, ale označenie Skalický budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple," priblížil Chovanec ďalšie starosti po zaregistrovaní výrobku v Úradnom vestníku EÚ.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies