Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Slávnosť ruží Dolná Krupá 2017 - 10. ročník

Slávnosť ruží Dolná Krupá 2017 - 10. ročník
Termín: 03.06.2017 - 04.06.2017
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Dolná Krupá (SR - Trnavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.regiontirnavia.sk
www.youtube.com/watch?v=yZ_jpfBCT0s
www.youtube.com/watch?v=9XA__sT6SCc

Popis

Slávnosť ruží Dolná Krupá 2017 - 10. ročník

Podujatie je venované 154. výročiu narodenia „Ružovej grófky” Márie Henriety Chotekovej

Hudobné múzeum v Dolnej Krupej pripravuje každoročne pre milovníkov kvetov podujatie Slávnosť ruží na počesť „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej – významnej pestovateľky, šľachtiteľky ruží a majiteľky najväčšieho rozária v strednej Európe, ktorá zasvätila celý svoj život pestovaniu ruží.

Pôvab ruží, ich farieb a neodolateľnej vône... to všetko nájdete na jedinom mieste, v Hudobnom múzeum, v kaštieli Dolná Krupá počas podujatia Slávnosť ruží, ktoré sa uskutočňuje na počesť ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej.

Hudobné múzeum v Dolnej Krupej pripravuje každoročne pre milovníkov kvetov podujatie Slávnosť ruží na počesť „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej – významnej pestovateľky, šľachtiteľky ruží a majiteľky najväčšieho rozária v strednej Európe, ktorá zasvätila celý svoj život pestovaniu ruží.

Dni plné ruží prinášajú pestrý program pre každého. Okrem hudobných koncertov v nádhernej freskovej sále, je súčasťou podujatia výstava ruží, kde môžete nájsť i novošľachtenca – ružu M. H. Chotekovej. Krásu rozsiahleho anglického parku zase spoznáte pri prechádzke v historickom kočiari. Ochutnať môžete kvalitné vína, sladkú medovinku, či chutné medovníky. V rámci podujatia sú sprístupnené expozičné a výstavné priestory kaštieľa i pamätná izba Ludwiga van Beethovena, pre ktorého bola Dolná Krupá častým a obľúbeným miestom pobytu.

TLAČOVÁ SPRÁVA

TIP NA VÍKEND: PRÍĎTE SA POKOCHAŤ KRÁSOU RUŽÍ V DOLNEJ KRUPEJ

Ružová grófka Mária Henrieta Choteková bola známa svojou šľachetnou dušou a tiež pestovaním ruží. Vďaka nej sa vo svete preslávila malebná obec Dolná Krupá. Na jej počesť sa tu každoročne koná Slávnosť ruží. Jej súčasťou je výstava kvetov, ako aj deň otvorených dverí v medovinárstve APIMED, kde vyrábajú špeciálnu ružovú medovinu.

Málokto vie, že malebná obec Dolná Krupá má prívlastok dedina ruží. Dostala ho vďaka grófke Márii Henriete Chotekovej (1863 – 1946), ktorá zasvätila svoj život ich pestovaniu. Dokonca v Dolnej Krupej vybudovala najväčšie rozárium v strednej Európe. Každoročne sa preto na jej počesť v kaštieli koná Slávnosť ruží. Už 10. ročník podujatia si môžete pozrieť počas víkendu 3. – 4. júna.

S menom grófky sa však nespája len kaštieľ v obci, ale aj susedné medovinárstvo. Medovinári tu vytvorili špeciálnu ružovú medovinu, ktorá obsahuje lupienky ruží Márie Henriety Chotekovej a je vyrobená z kvetového medu z okolitých lúk a hájov. Tú môžete ochutnať v rámci Dňa otvorených dverí v sobotu 3. júna od 13:00 do 20:00 hod.

„Zároveň budete mať jedinečnú príležitosť nahliadnuť do priestorov, kde sa tento zlatistý nápoj vyrába. Ako bonus bude pre vás pripravená ochutnávka rôznych druhov slovenských medovín, vrátane tej najlepšej medoviny na svete a prvého aperitívu vyrobeného z medu s názvom AMBROZIA,“ hovorí Peter Kudláč z medovinárstva APIMED.

Počas dvoch dní Slávnosti ruží organizátori sľubujú bohatý kultúrny program. „Nebude chýbať obľúbená výstava stoviek druhov ruží, hudobné klavírne vystúpenia, ale aj ľudoví remeselníci, ktorí názorne ukážu svoju výrobu,“ hovorí Michaela Potočárová, riaditeľka Trnava Tourism.

V rámci podujatia budú sprístupnené expozičné a výstavné priestory kaštieľa i pamätná izba Ludwiga van Beethovena, pre ktorého bola Dolná Krupá častým a obľúbeným miestom pobytu. Počas prehliadok spoznáte históriu krásneho kaštieľa, ale taktiež tu objavíte pôvab ruží, rôznorodosť ich farieb a neodolateľných vôní. Viac informácií o Slávnosti ruží nájdete na http://bit.ly/SlavnostRuzi2017.

Slávnosť ruží

Miesto: Kaštieľ Dolná Krupá
Čas: 3. júna 12:30 – 22:00 a 4. júna 9:00 – 18:30
Vstupné: dospelí 2,- EUR, deti a seniori 1,- EUR


Deň otvorených dverí v medovinárstve

Miesto: Medovinárstvo Apimed, Hlavná 578/119, 919 65 Dolná Krupá
Čas: 3. júna 13:00 – 20:00 hod.
Vstupné: zdarma



Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies