Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Čerešňový deň Jelšava 2017 - 4. ročník

Čerešňový deň Jelšava 2017 - 4. ročník
Termín: 23.06.2017
Téma: KULTÚRA | VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Jelšava (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.jelsava.sk

Popis

Čerešňový deň Jelšava 2017

Podujatím si v Jelšave chcú pripomenúť vyše 200 ročnú tradíciu prvého Čerešníckeho spolku na území dnešného Slovenska vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku.

Nultý ročník sa uskutočnil v roku 2012. Týmto podujatím oslávili 270. výročie narodenia zakladateľa Čerešníckeho spolku v Jelšave - evanjelického farára Pavla Valaského.

Čerešňový spolok založený v Jelšave v roku 1796 je najstarší ovocinársky spolok na území Slovenska.

V roku 1844 sa v Jelšave uskutočnila prvá výstava ovocia na Slovensku. Jelšava a okolie sa v produkcii ovocia umiestnili v roku 1868 v rámci Uhorska na prvom mieste.

Históriu pestovania čerešní v Jelšave pripomínajú už len historické názvy lokalít. Známy je najmä Čerešník. Sady spred dvesto rokov už neexistujú. V nedávnej minulosti im ublížil najmä priemysel. Napriek tomu má Čerešnícky spolok pokračovateľov aj v súčasnosti v podobe Mestského záhradkárskeho spolku.

Cieľom podujatia je pripomenúť si bohatú ovocinársku tradíciu a vytvoriť netradičné, regionálne ovocné podujatie. V programe sa bude prezentovať sezónne ovocie, najmä však čerešne. Môžeme sa tešiť na prezentácia gastroprehliadky ovocných a cukrárskych výrobkov, ako aj výrobkov z medu.

ZO SZV - Slovenského zväzu včelárov v Jelšave pri príležitosti 90. výročia založenia spolku pripraví výstavku produktov.

Nebudú chýbať ani rôzne hudobné žánre.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies