Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Čerešňová hostina Kordíky 2017

Čerešňová hostina Kordíky 2017
Termín: 02.07.2017
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Kordíky (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.obeckordiky.sk

Popis

Čerešňová hostina Kordíky 2017

V júli oslavuje naša obec svoj sviatok. Čerešňová hostina sa koná pri príležitosti vysvätenia miestneho kostola. Toto podujatie je spojené s varením tradičného Kordíckeho štiarcu (jedlo zo zemiakov a múky), čo bolo jedlo chudobných a jednoduchých uhliarov a drevorubačov.

Každoročne príde ochutnať miestnu špecialitu množstvo návštevníkov. Varenie štiarcu spríjemnené kultúrnym programom a zábavou sa koná vždy v sobotu, pred hlavnými oslavami obce.

Nedeľa znamená vyvrcholenie osláv. Ráno začína omšou a poobedie je venované športu. Zvyčajne ide o futbalový zápas ženatí vs. slobodní. Rok 2009 bol však odlišný, keď proti sebe nastúpili ženy a muži.

ŠTIARC

Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky prudko scedíme, tak aby ostalo na spodku hrnca ešte asi 1cm vody.

Ku zemiakom potom primiešame rýchlo toľko múky, až vytvoríme husté zemiakové cesto. Teraz všetko prikryjeme a necháme schladnúť.

Schladenú hmotu znova dobre vymiešame, aby neboli v nej zemiakové hrudky. Slaninku nakrájame na kocôčky a uškvaríme vo väčšom kastróle. Potom rukou odtrhujeme zo zemiakového cesta kúsky, podobné menším haluškám a hádžeme ich do kastróla so slaninkou.

Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili. Toto jedlo je veľmi sýte !!!!
Zapíjame kyslým mliekom, zakysankou ap.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies