Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Hiadlovský Krumplovník Hiadeľ 2017 - 18. ročník

Hiadlovský Krumplovník Hiadeľ 2017 - 18. ročník
Termín: 16.09.2017
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Hiadeľ, (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.hiadel.sk

Popis

Hiadlovský Krumplovník Hiadeľ 2017 - 18. ročník

Obec Hiadeľ Vás srdečne pozýva na Hiadlovský krumplovník 2017, ktorý sa bude konať 16. septembra 2017. Súčasťou akcie je aj 12. ročník súťaže ,,o najlepší Hiadlovský krumplovník". Organizačné pokyny k súťaži: Do súťaže sa môže zapojiť obyvateľ obce Hiadeľ, resp. rodák z obce Hiadeľ, starší ako 15 rokov, ktorý sa v sobotu 16.09. 2017 v čase od 11.00 - do 13.00 h zaregistruje na Obecnom úrade v Hiadli, kde odovzdá upečený krumplovník. Do súťaže bude zaregistrovaný len súťažiaci, ktorý prinesie celý krumplovník upečený na plechu. Do súťaže nebude zaregistrovaný súťažiaci, ktorý neprinesie celý krumplovník, ale len pár kúskov!!! Vyhlásenie výsledkov súťaže sa bude konať o 15.30 h. Odmenených bude 5 najlepších krumplovníkov.

V rámci podujatia sa uskutočnia súťaže:
* o najdlhšiu zemiakovú šupku
* najrýchlejší škrabač 1 kg zemiakov
* najrýchlejší rajbač 1 kg zemiakov
* najväší silák v držaní 5 kg vreca zemiakov

POZOR
V tombole je prvá cene LED Televízor!!!


Obecná slávnosť, ktorú organizujú v druhej polovici septembra poslanci OcZ v spolupráci so starostom obce, dobrovoľníkmi obce a sponzormi, kde sa stretnú rodáci aj nerodáci obce. Pečie sa Krumplovník, ľudia si na ňom majú možnosť pochutiť, zároveň prebieha súťaž o najchutnejší Krumplovník, ktorý vyhlási porota každoročne zriadená za týmto účelom a pri bohatom sprievodnom programe sa všetci zabávajú až do rána. Tradícia začala v roku 2005 ako ohlas na zachovanie tradícií v obci.


Krumlovník

Už naši prastarí otcovia a mamy pripravovali toto výborné jedlo zo zemiakov a múky. Vtedy to bolo jedlo na prežitie, teraz pochúťka, za ktorou sa po nedeľnom obede len tak zapráši. Jedlo nenáročné na suroviny a jedlo ktorým dokázali zasýtiť nielen seba ale aj svoje rodiny. V podstate je to cesto z nahrubo postrúhaného zemiaku, zmiešané s múkou, soľou, rascou a trochou mlieka, ktoré sa dá na hrúbku cca 1 cm na vymastený plech a v rúre sa do chrumkava upečie. Presnú receptúru sa nikdy nedozvieme, ale vekom si ho každá Hiadlovská rodina prispôsobila na svoj obraz a nech je súčasťou cesta čokoľvek (škvarky, slaninka, vajce, kyslá kapusta), dovolím si tvrdiť, že lepšiu pochúťku nemá nikto na Slovensku. Ten kto porovnáva Krumplovník – jedinečné Hiadlovské jedlo s haruľou nevie o čom hovorí a ja len odporúčam našu špecialitu na dňoch obce ochutnať.
Recept na jeden plech:

8 zemiakov
1 vajce
1 čaj. lyžička soli
trochu rasce
3 pol. lyžice polohrubej múky
3 pol. lyžice hladkej múky

Zemiaky nastrúhať na hrubšom strúhadle. Zmiešame všetky ingrediencie a rovnomerne rozložíme na vymastený plech. Pečieme na 180 stupňoch do zlatista. Počas pečenia, keď už povrch dostáva svoju typickú zlatiskú farbu, potrieme krumplovník jemnou vrstrov masla alebo oleja.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies