Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka 2018

Fašiangy v Gazdovskom dvore Turá Lúka 2018
Termín: 05.02.2018 - 09.02.2018
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Myjava - Turá Lúka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.ctkmyjava.sk

Popis

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pozýva všetky deti z materských a základných škôl z Myjavy a okolia na výchovno-vzdelávacie podujatie nazvané

Fašiangy v Gazdovskom dvore na Turej Lúke.

To sa bude konať v období od 5. do 9. februára 2018. Fašiangy začínajú po Troch kráľoch a trvajú až do Popolcovej alebo tiež škaredej stredy. Predstavujú ukončenie zimného cyklu, hospodárskeho roka a priechod medzi zimou a jarou. V cirkevnom kalendári predchádzajú dlhému pôstu, po ktorom nasledovalo obdobie jarných prác. Cez fašiangy sa odbavovali svadby a hody, usporadúvali zábavy, robili sa obchôdzky mládeže po dedine a na záver fašiangov sa symbolicky pochovávala basa. Nikde nesmela chýbať hudba, tanec, radosť a dobrá nálada. V Myjave a okolitých kopaniciach sa chodilo „pot šable“. Obchôdzky robili slobodní mládenci – šablári bez masiek (tie vtedy cirkev zakazovala), ktorí s ražňami alebo šabľami chodili po domácnostiach. Pred domom si zatancovali so ženami a dievčatami, za čo dostali pohostenie a odmenu.

Naši detskí návštevníci si budú mať možnosť vyskúšať fašiangový sprievod, naučia sa pesničku, jednoduchý tanček, dostanú šable a spolu s vinšom Aby boli, aby boli dlhé konope... navštívia gazdinú, ktorá ich za tancovanie a zavinšovanie patrične odmení slaninkou, klobásou a hlavne výbornými šiškami, ktoré sa jedávali práve cez fašiangy.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies