Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera Nemce 2015 - 9. ročník

Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera Nemce 2015 - 9. ročník
Termín: 14.11.2015
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Nemce (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.nemce.sk
www.nemce.sk/video/

Popis

Celoslovenská súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera Nemce 2015 - 9. ročník

Na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky. Dotváranie pracovného postupu po príchode pobaltských Slovanov však na nej zanechali nezanedbateľnú národnú pečať a stala sa typickým slovenským národným jedlom. Preto kapustnicu radíme k šperkom domácej slovenskej kuchyne.

Zachovalo sa viacero pôvodných receptov na prípravu tejto delikatesy.Našiel sa i recept pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.

Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom.

V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Vianočná kapustnica sa tradične pripravuje na konci kalendárneho roka.

V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak.

So súťažou vo Zvolenských Nemciach je spojený aj jarmok ľudových remesiel. Budú prezentované typické remeslá pre túto oblasť, ako tkanie kobercov a podobne.

IX. ročník Celoslovenskej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera

IX. ročník Celoslovenskej súťaže vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera sa konal dňa 14.11.2015 za účasti 17 družstiev.

Umiestnenie vo varení kapustnice:

1. Parta Hic Hradčany

2. Baláže

3. Susedia Nemce

Umiestnenie v príprave zabíjačkového taniera:

1. Dobrovoľný hasičský zbor Nemce

2. K-Klub Banská Bystrica

3. Divé svine Jakub

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies