Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Mrkvárske hody Pribiš - 3.ročník

Mrkvárske hody Pribiš - 3.ročník
Termín: 25.08.2013
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY
Miesto konania: Pribiš (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.pribis.sk

Popis

Mrkvárske hody v Pribiši 2013 - 3. ročník

Tento rok nás čaká téma s názvom "NA TÚ SVäTÚ KATARÍNU". Pripravuje sa zaujímavý program, v sále KD budú vystavené fotky z histórie.

Mrkva
Možno aj vaša stará mama či samotná mama vám v detstve prízvukovali, aby ste jedli veľa mrkvy, pretože sa vám z nej polepší zrak.

Surová mrkva je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A, čiže karoténu. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje.

Mrkvová šťava je bohatá aj na vitamíny: B1, B2, B6, D, F, E, K, PP. Vďaka obsahu pektínov pôsobí proti skleróze, znižuje cholesterol a tuky v krvi. Ak teda inklinujete skôr k šťavám, doprajte si aspoň deci mrkvovej šťavy denne, počas gravidity aj dva litre. Napomôžete tak k normálnemu ľahkému pôrodu a šťava prospeje aj vášmu dieťatku.

Ďalším pozitívnym účinkom mrkvy je, že neutralizuje voľné radikály, vďaka ktorým odvádza toxíny z tela, a tak sa v tele nevytvárajú karcinogény. Pre ľudí, ktorí trpia rakovinou je skvelá, nakoľko obsahuje oxidant – betakarotén, ktorý posilňuje imunitu.

Pravidelnou konzumáciou mrkvy dosiahneme zníženie cholesterolu v krvi. Tiež predchádzame zápche, pomáhame si pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Mrkva chráni zrak, znižuje riziko rakoviny pľúc. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.

Podľa ľudového liečiteľstva môže mrkvová šťava zvyšovať pohlavný pud.

Spracovanie mrkvy
Pri dusení sa otvoria bunky mrkvy a obsah betakaroténu ľahšie prejde z čreva do krvi. Iba ak spolu s mrkvou konzumujeme trocha kvalitného tuku, príjme telo v tuku rozpustný betakarotén v plnom rozsahu. Mrkva sa ešte odporúča konzumovať dusená na olivovom oleji, alebo pripravená na pare, čím nestráca výživné látky potrebné pre naše telo.

Do pozornosti
Mrkva priemyselne pestovaná môže obsahovať jedovaté látky z pesticídov. Nedávno sa v niektorých mrkvách našla neprijateľne vysoká hladina organofosforových pesticídov (na vyhubenie vši mrkvovej).
Pokiaľ mrkvu oškrabeme a odkrojíme hornú časť, zbavíme sa prakticky všetkých zvyškov týchto látok.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies