Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Salamandrové dni Banská Štiavnica 2020

NOVÉ - - - Salamandrové dni Banská Štiavnica 2020
Termín: 11.09.2020
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Banská Štiavnica (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.banskastiavnica.travel
www.kultura.banskastiavnica.sk/event/415351/salamandrove-podium-od-pastiera-po-ancu

Popis

Salamandrové dni Banská Štiavnica 2020

Salamandrové dni sa uskutočnia v Banskej Štiavnici
-Piatok, 11. 9. o 17:00 hod.
Amfiteáter
Názov: Salamandrové pódium / Od pastiera po Anču
- Cena: 5,00 €
Miesto: Amfiteáter
Novozámocká 20
969 01 Banská Štiavnica.

Od deväťdesiatych rokov minulého storočia sa Salamandrové dni konajú každoročne, okrem historického Salamandrového sprievodu sú súčasťou programu koncerty, divadelné vystúpenia pre deti, dni otvorených dverí, výstavy, burza minerálov a ďalšie aktivity pre všetky vekové skupiny.

Toto zažijete iba v Štiavnici!

Mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, oslava bohatej štiavnickej histórie a tradícií, dobrá zábava – to všetko sú Salamandrové dni.

Ich tradíciu začali študenti slávnej Baníckej akadémie. Od deväťdesiatych rokov minulého storočia sa Salamandrové dni konajú každoročne, okrem historického Salamandrového sprievodu sú plné hudby, tradičného jarmoku a ďalšej zábavy.

Hlavný piatkový program Salamandrových dní sa uskutoční v miestnom Amfiteátri. Okrem vystúpení hudobných skupín sa návštevníci zoznámia s baníckymi tradíciami a zažijú premiéru scénického programu Od pastiera po Anču, ktorý v roku 2020 nahradí obľúbený Salamandrový sprievod.

PROGRAM:

---

16.00 - 17.00 LOMNICKÉ ČHÁVE

Hudobný objav z osady. Rómski muzikanti z Veľkej Lomnice , ktorí sa objavili vo viacerých hudobných skupinách.V roku 2017 ste ich mohli vidieť a počuť na festivale POHODA 2017.

Kapela LOMNICKÉ ČHÁVE srší energiou, hrá rómske, ale aj slovenské ľudové piesne s cigánskym temperamentom a osobitým feelingom, ktorý umocňujú dva saxofóny. V bloku rómskych pesničiek a ľudoviek vynikne husľová show Gusta Gábora .

Repertoár zahŕňa tvorbu zo žriedla muzikálnosti, zakódovanej vo svojich génoch a kreatívne tlmočí svet emócií, radosti a žiaľu z minulosti kočovného rómskeho etnika, ktoré prikované k zemi hľadá nový zmysel svojej existencie.

---

17.00 - 18.00

FRANTIŠEK NEDVĚD

Jedna z najvýznamnejších postáv československej coutnry, folk a trampskej piesne vystúpi na Salamandrových dňoch! František Nedvěd spojil podstatnú časť svojej kariéry s bratom Honzom. Toronto, Spirituál Kvintet a Brontousauři - to sú kapely, ktoré preslávili oboch bratov a urobili z nich legendy. Neskôr vystupuje s bratom Janem a kapelou Přibuzní. Od roku 2013 vystupuje samostatne alebo s kapelou Tiebreak.

---

18.00 - 20.00

OD PASTIERA PO ANČU

Ukážka baníckeho šachtágu, banícke piesne v podaní spevokolu Štiavničan a scénický program, v ktorom budú predstavené jednotlivé obrazy Salamandrového sprievodu. Kto bol Lacný Joško, prečo je na čele sprievodu pastier, z akého dôvodu majú študenti v rukách fakle? Toto a mnoho iného sa dozviete v pásme, ktorý z dôvodu šírenia korona vírusu nahradí tradičný Salmandrový sprievod.

---

20.00 - 21.00

ČENDEŠ

Zoskupenie mladých hudobníkov ČENDEŠ vzniklo v lete roku 2011. World music kapelu tvoria muzikanti zo stredného Slovenska – Silné mužské a ženské vokály, dvojo huslí, gitara, cimbal a kontrabas v moderných aranžmánoch rusínskych ľudových piesní. Hlavnou myšlienkou je interpretácia Rusínskeho folklóru netradičným spôsobom a preto vo svojej hudbe mladí muzikanti spájajú prvky ľudovej, klasickej a populárnej hudby, balkánskych rytmov či jazzových prvkov.

---

21.00 - 22.00

MODUS MEMORY

Skupinu MODUS MEMORY založil známy slovenský hudobník Marian Greksa, ktorý v rokoch 1985 až 1987 spieval v skupine Janka Lehotského MODUS a nahral s ňou dve LP platne (Najlepšie dievčatá a Každý niečo hrá).

Skupina MODUS MEMORY hrá prierez repertoáru skupiny MODUS a snaží sa vdýchnuť nový život najväčším hitom, ktoré spievali Marika Gombitová (Vyznanie, Študentská láska, Územie zázrakov) Miro Žbirka (Dievčatá, Vieš byť zlá, Zažni) Janko Lehotský (Veľký sen mora, Kapely starnú, Spoluhráčka), Ľubo Stankovský (Sklíčka) a Marian Greksa (Najlepšie dievčatá, Z pleca na plece).

Skupina MODUS MEMORY divákom približuje atmosféru 70-tych a hlavne 80-tych rokov prostredníctvom hitov skupiny MODUS, ktorá v tomto období patrila k tomu najlepšiemu, čo na československej hudobnej scéne vzniklo.

---

22.30 - 23.45

HELENINE OČI

Kapela vznikla v roku 1999 v hlavnom meste sveta - v najrodnejšom Prešove. Kombináciou prvkov metalu, ska, reggae, folku a rocku sa vo svojich vystúpeniach plných energie a srandy kapela úspešne vyhýba žánrovému zaškatuľkovaniu. Niekoľko skladieb je v lokálnom prešovskom dialekte, tzv. „prešovčine“.

Výsledkom radosti z hrania živých koncertov je vášnivá, energická a neprestajne rastúca fanúšikovská základňa.

Heľenine oči majú na konte tri albumy a niekoľko videoklipov. Po prvom albume „Impérium Lahodných chutí“ (2004) a druhom pod názvom „Tafasasamáš“ (2008), vydala kapela v roku 2013 tretí album „Mimozemšťanie“. V roku 2017 uzrel svetlo sveta dvojalbum „Vajco“!

Zoskupenie HO absolvovalo počas svojho doterajšieho pôsobenia množstvo festivalov a klubových koncertov po celom Slovensku, Českej Republike, Poľsku, Holandsku, Spojených štátoch, či Írsku.

Zmena programu vyhradená!

Vstupné: 5€ . Osoby do 15 rokov zdarma. Obmedzená kapacita 700 účastníkov!

UPOZORNENIE:

Na všetky podujatia sa vzťahujú hygienické pravidlá Úradu verejného zdravotníctva platné v deň konania akcie (rúška, vzdialenosti a pod.). Návštevníci, ktorí uvedené pravidlá nebudú dodržiavať môžu byť z miesta konania podujatia vyhostení bez nároku na kompenzáciu. Ďakujeme za pochopenie.

Podujatie z verejných zdrojov podporil FOND NA PODPORU UMENIA.

Dĺžka podujatia: 420 minút

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies