Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

ZRUŠENÉ - - - Pohorelá - Dedina ako klenotnica 2020 - 2. ročník

ZRUŠENÉ - - - Pohorelá - Dedina ako klenotnica 2020 - 2. ročník
Termín: 15.08.2020
Téma: KULTÚRA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Pohorelá (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: klenotnica.sk

Popis

Pohorelá - Dedina ako klenotnica 2020 - 2. ročník

Usporiadateľ: Pohorelá Dedina ako klenotnica a Gryc

Sobota 15. augusta 2020 o 17:00 – 23:00 hod.

Pohorelá Dedina ako klenotnica
Nová 392, 97669 Pohorelá

K letu neodmysliteľne patrí oddych, hudobné festivaly a zábava. Preto vás srdečne pozývame už na druhý ročník folklórneho festivalu Pohorelá - Dedina ako klenotnica do Pohorelej. Festival sa vyznačuje všadeprítomnou rodinnou a priateľskou atmosférou.

Tento rok sa môžete tešiť na
- doposiaľ najúchvatnejší program
- novinky ako online predpredaj vstupeniek
- zvýšenie kvality a počtu sedení
- väčšie možnosti občerstvenia
- pohorelských remeselníkov
- pohorelské dobroty na zahryznutie
- tradične vtipného a nenahraditeľného moderátora
- sprievodný program v okolí amfiteátra
- atrakcie a fun zónu pre deti
- a veľa veľa iného...


Vystupujúci:
Pohorelski chlopi
Štefan Štec
FSk Brezinky
...

Deti do 6 rokov majú vstup ZADARMO.
Deti od 6 do 15 rokov majú možnosť zakúpiť si zvýhodnené lístky iba na mieste v cene 2,- €.

Tešíme sa na vás. ;)
Bližšie informácie budú postupne dopĺňané aj na webe klenotnica.sk a na facebook stránke festivalu.

************************************************************
Príbeh folklórneho festivalu Pohorelá – Dedina ako klenotnica sa začal písať po tom, čo sa Pohorelá v roku 2017 zapojila do celoslovenskej súťaže Dedina roka 2017, ktorú však nevyhrala v hlavnej kategórii ale ocenená bola titulom Dedina ako klenotnica, za udržiavanie jedinečného nehmotného kultúrneho dedičstva s dôrazom na naturel, miestnu hrdosť a tradičnú ľudovú kultúru.

Príbeh Pohorelej dediny ako klenotnice sa však začal písať už dávno predtým a to pred vyše 400 rokmi po jej vzniku. Dnes tretia najväčšia obec Horehronia, obec hrdá na svoju históriu, obec s výrazným dynamickým rozvojom a obec jedinečná nielen svojou miestnou hrdosťou a udržiavaním ľudovej kultúry, ale aj obec jedinečná svojím nárečím.

Jedinečná tak výrazne, že ani susedné dediny nerozumejú slovám ako ďugọf, jafərỵ, cirkeľ,
polaznička či rỵngva Vy áno?

Folklórny festival vznikol na základe potreby priniesť do tejto rázovitej obce kultúru a udalosť, ktorá tu mala ukotvené silné korene z veľkých hudobných akcií, ktoré však pominuli a ostalo po nich veľké prázdno. Ocenenie získané v roku 2017 Dedina ako klenotnica prinieslo veľkú myšlienku, ktorú bolo potrebné správne uchopiť a využiť pri plánovaní obnovy kultúrneho žitia v obci.

Za nami je po roku 2018 nultý ročník festivalu, ktorý sa pri jeho premiére celý venoval jednej osobe, ktorá je s Pohorelou veľmi blízko spätá, a ktorá v danom roku prežívala svoje 60. jubileum. Nebol to nikto iný ako výrazná osobnosť folklórnej Slovenskej scény a to Veronika Bodnáriková. Premiérový ročník dopadol napriek nie veľmi priaznivému počasiu vysoko nad očakávania. Od pani Veroniky Bodnárikovej cez Horehronských chlopov až po FS Šarišan sa nám predstavilo aj množstvo iných známych folklórnych súborov, či hudobných a tanečných skupín. Zameranie samozrejme predstavovalo a stále bude predstavovať hlavnú myšlienku festivalu, a to propagáciu uchovaného kultúrneho dedičstva tejto obce aj ostatným návštevníkom z iných kútov Slovenska. Festivalu sa teda zúčastnili aj všetky folklórne rodiny z Pohorelej, ktoré dodnes s folklórom žijú a tradičnú ľudovú kultúru v srdci nosia.

Festivalu sa teda zúčastnili aj všetky folklórne rodiny z Pohorelej, ktoré dodnes s folklórom žijú a tradičnú ľudovú kultúru v srdci nosia.

Súčasťou večerného festivalu bol aj čas od skorého obedu až do začiatku hlavného programu, ktorý plnohodnotne vypĺňala prezentácia miestnych remeselníkov od včelárstva, vyrezávanie z dreva, spracovanie kože či rezba drevených sôch a veľa iného.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies