Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Festival Devín 2013 - 10. ročník

Festival Devín 2013 - 10. ročník
Termín: 31.08.2013 - 01.09.2013
Téma: SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Bratislava - Devín (SR - Bratislavský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.festivaldevin.sk
www.festivaldevin.sk/program#menu

Popis

Festival Devín je tu pre návštevníkov každého veku, ktorí sa chcú na konci leta zabaviť inak ako obvykle. Historická zábava je rozložená v celom areáli Hradu Devín a tak sa môžete pripraviť na dva dni nevšedných zážitkov.

Festival Devín spojí historický šerm s dobovou hudbou, tancom a remeslami už po 10krát. Tohto ročný - 10. ročník najväčšieho historického festivalu na Slovensku si svoje jubileum pripomenie veľkolepo. Oslavovať bude spolu s najobľúbenejšími historickými skupinami zo Slovenska aj zahraničia.

Na pódiu sa vystriedajú hudobné, tanečné no najmä šermiarske a kaskadérske skupiny, ktoré svoje vystúpenia prenesú aj do autentických táborov pripravených na vašu návštevu. Záujemcom radi ukážu, ako sa žilo v dobách, ktoré si už nemôžeme pamätať. Z rutiny vás vytrhnú aj vystúpenia koniarov, sokoliarov či delostrelcov.

A na Festivale Devín 2013 si môžete kúpiť výtvory šikovných kováčov, drotárov či košíkarov priamo na mieste. Netreba zabúdať ani na dobové pochúťky či potulných umelcov, ktorí vám spríjemnia posledné letné dni.

Nebude chýbať ani historická strelnica, remeselný jarmok, autentický bojový tábor, potuľní umelci jazdy na koni, vrhanie sekerou, streľba z luku, detský kútik, maľovanie na tvár, stredoveký kováč, stredoveký zbrojár, dobová čajovňa, predvádzanie ostrých zbraní.

Ceny vstupného do areálu na festival Devín 2013 na jeden deň festivalu:
Dospelí: 8.- €
Zľavnené: 6.- €, deti do 12 rokov, študenti, dôchodcovia, ZŤP, vojaci.
Deti do 5 rokov majú vstup zadarmo.
*********************************************************************************************************
P O V E S Ť
Studňa na Devíne
Hrad Devín

Z roka na rok rozrastal sa Devín, pribúdali na ňom nové a nové budovy. Jeho rozloha bola naozaj veľká, bol chránený hlbokou priekopou, vysokým násypom, hradbou z drevených kolov, Moravou aj Dunajom.

Bezpečne bolo na ňom, len voda chýbala. No a akýže je to hrad bez studne. Aj knieža Rastislav si to uvedomoval:

- Dajme sa do kopania! Nemôžme sa bezradne dívať a čakať na zázrak.

Skala teda zaiskrila pod čakanmi tvrdých chlapov. A jama sa začala prehlbovať. Na hrade zavládla radosť a ovlažila vyschýňajúce pery obyvateľov.

No stalo sa, čo by nik nečakal. Chlapi čo studňu kopali, začali sa v nej strácať. Kto sa pustil do nej, už sa na povrchu neukázal. Stratilo sa mnoho šuhajov, mocných chlapov, čo vyzvedieť tajomstvo studne sa pokúšali.

No prišiel udatný vodca Slavoboj, syn hradného pána zo Šintavy, pokloniť sa Miloslave, krásnej dcére devínskeho kniežaťa. Tiež mu myšlienky začali v hlave vŕtať a hnali ho do studne vyskúšať šťastie, smelosť a zručnosť. Raz keď okolo studne prechádzal s Miloslavou, zbadal na zemi zelený pás čerstvej trávy. Nie pás - kríž. Ani kríž, ale meč.

- Hľa, znamenie pre mňa!

Odhrnie trávu, a tu - pred ním meč, čo by aj obrovi pristal do ruky.

- Choď, - vraví verenici, - zavolaj rodičov, zbrojnošov a všetku čeľaď!

Deva sa zľakne, radšej by žila bez vody ako bez neho. Onedlho už prichodia všetci obyvatelia hradu a podhradia. Veľa už počuli o jeho skutkoch ktorými sa vyznamenal pri Šintave Boli zvedaví ako sa teraz pochlapí.

Slavoboj sa dal uviazať na silný povraz a spustiť do diery, čo studňou mala byť. Najprv zdola gánilo len hrobové ticho. Po čase sa však zdola ozval šramot a buchot, akoby tam ktosi zápasil. Zazneli ťažké stony i tvrdé údery. A znova nastalo úplné ticho. Prerýval ho len Miloslavin bolestný vzlykot.

- Už je po ňom! - zašepkal ktosi. - A škoda ho!

Vtom sa však ohlásil. Tri razy udrel mečom o tvrdú skalu. Ľudia napli mocné povrazy a vytiahli ho. Najprv sa však vynoril meč, potom Slavobojova hlava a nakoniec celý hrdina. Hneď potom doráňaný a vysilený odpadol. Hlavné však bolo, že dýchal a žil.

A pod Slavobojovou halenou našli skrvavenú ohyzdnú hlavu akejsi potvory. Bol to šarkan, ktorý žral chlapov v studni. Nebodaj sa mu pri kopaní studne dostali k samej skrýši.

- Viac už nikomu neublížiš, riekol Rastislav a tresol hlavu tak mocne o zem, až sa do kameňa zaryla.

A v mieste, ktoré vyhĺbila, vyvrel mocný prúd zdravej vody.

A veľa sa zmenilo odvtedy na Devíne. Kým žili manželia Slavoboj a Miloslava, bola v studni voda, ale keď istého dňa obaja umreli, šarkania studňa razom vyschla.

No na Devíne sa vraj v tú istú chvíľu otvorila nová studňa. A ostala aj pamiatka na slávnu chvíľu, zázračný meč hrdinu Slavoboja. Po mnohých ťažkých vojnách sa akosi znovu dostal do studne a čaká na hrdinu, ktorý ho vyzdvihne a udrie ním do nepriateľa vtedy, keď bude Slovákom najhoršie.

Skrátené podľa:
Studňa na Devíne
M. J. Huska, Ján Poliak, Slovenské povesti, Mladé letá, Bratislava, 1979

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies