Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

ZRUŠENÉ - - - Súťaž vo varení a pečení liptovských drobov 2020 Štiavnička - 11. ročník

ZRUŠENÉ - - - Súťaž vo varení a pečení liptovských drobov 2020 Štiavnička - 11. ročník
Termín: 15.08.2020
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Štiavnička (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.stiavnicka.sk

Popis

Súťaž vo varení a pečení liptovských drobov 2020 Štiavnička - 11. ročník

Dátum: 15.8.2020
Čas: 10:00 hod.
Miesto: ihrisko v Štiavničke

Občianske združenie Drobári vás pozýva na Súťaž vo varení a pečení drobov.

Čo sú liptovské droby?
Keď môže byť Skalický trdelník, môžu byť aj Liptovské droby. Práve z iniciatívy mikulášskeho primátora vzniklo Občianske združenie Liptovské droby, ktoré si dalo za cieľ získať pre Liptovské droby ochrannú známku.

Čakanie na Brusel.
Pri registrovaní ochrannej známky je dôležité, aby sa rovnaké jedlo nevyskytovalo aj v inej krajine. Nuž, také niečo očividne nehrozí, keďže v Poľsku i Maďarsku jedlá zo švábky dosť podceňujú. Cesta do Bruselu sa zdala byť jednoduchá, no ako to už býva, čím viac úradov, tým viac požiadaviek, pripomienok a čakania. Zdá sa však, že Liptáci by za svoju snahu mohli byť už čoskoro odmenení.

„Základom Liptovských drobov sú postrúhané zemiaky, vajcia, múka, cesnak, majoránka, čierne korenie, tuk na praženie a črevá, do ktorých sa zmes plní. Niekde pridávajú opraženú slaninku, strúhanku, múku, krv, prípadne pomleté jahňacie mäso,“ približuje regionálne odlišnosti Štefan Packa, bývalý hotelier a autor mnohých receptárov.

„Liptovské droby sa podávajú jemne prepečené, chrumkavé a s kapustou pripravenou na rôzne spôsoby. Túto špecialitu môžu ponúkať ako teplé predjedlo alebo doplnenú o jahňacie mäso, prípadne krkovičku v rámci hlavného chodu. Musíme sa však prispôsobiť aj hosťom, ktorí sú po celom dni v prírode hladní a kúsok mäsa by im na tanieri chýbal,“ zamýšľa sa Štefan Packa.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies