Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

ZRUŠENÉ - - - Slovenské mitrovanie Veľké Teriakovce 2020 - 9. ročník

ZRUŠENÉ - - - Slovenské mitrovanie Veľké Teriakovce 2020 - 9. ročník
Termín: 24.10.2020
Téma: CECHY, SPOLKY a ZDRUŽENIA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Veľké Teriakovce (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.malohont.sk

Popis

Slovenské mitrovanie Veľké Teriakovce 2020 - 9. ročník

Organizátor: MAS Malohont, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo
Miesto: Salaš pod Maginhradom, Veľké Teriakovce,
Termín: 24.10.2020

Symbolické ukončenie pastierskej sezóny spojené s ukážkami prác na salaši, výstavou ovečiek, ochutnávkou produktov z ovčieho mlieka, trhom miestnych produktov a bohatým kultúrnym programom.

Súčasťou je aj varenie baraních špecialít a tematicky zameraná výstava.

Symbolické ukončenie pastierskej sezóny spojené s ukážkami prác na salaši, výstavou ovečiek, ochutnávkou produktov z ovčieho mlieka, trhom miestnych produktov a bohatým kultúrnym programom. Súčasťou je aj varenie baraních špecialít a tematicky zameraná výstava v mlyne.

Slovenské mitrovanie vo Veľkých Teriakovciach – podujatie venované ovčiarstvu.

Mitrovanie - valaské alebo pastierske hody - Salaš pod Maginhradom.

Výstava s pastierskou tematikou, ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality a ďalšie sprievodné aktivity čakajú na návštevníkov podujatia, ktoré sa bude konať 24. októbra 2020 v obci Veľké Teriakovce.

Valaské hody nazývané Mitrovanie sa spájali s ukončením pastierskej sezóny, ktorá sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Bačovia a valasi sa v tom období vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. Práve na tento zvyk chceme nadviazať podujatím Slovenské mitrovanie, ktoré sa bude koncom októbra konať v našom regióne, v obci Veľké Teriakovce. Časť aktivít bude prebiehať v Mlyne a časť v novovybudovanej kolibe Salaš pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach.

Medzi najväčšie lákadlá druhého dňa, ktorý bude prebiehať pri Salaši pod Maginhradom, patria ukážky prác na salaši ako napríklad strihanie oviec, dranie barana, odváranie žinčice, výroba syrov či spracovanie ovčej vlny. Spracovanie baranieho mäsa bude úlohou súťažných družstiev, ktoré budú popoludní pripravovať baranie špeciality. Priebeh celého dňa obohatí niekoľko remeselníkov, hudobníkov a dokumenty s pastierskou tematikou.

Ukončenie pastierskej sezóny nazývané mitrovanie sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Ide o starý zvyk, na ktorý sme pred štyrmi rokmi nadviazali v obci Veľké Teriakovce podujatím Slovenské mitrovanie, počas ktorého čakajú na verejnosť ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality, výstava a ďalšie sprievodné aktivity.

Novinkou tohto ročníka bude večerný sprievod bačov a valachov s fakľami, ktorého súčasťou bude vyúčtovanie s majiteľom oviec a zábava pri ľudovej hudbe. Podobne to prebiehalo aj kedysi počas mitrovania nazývaného aj valaské hody, keď sa bačovia a valasi vracali zo salašov do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syry a oštiepky. Potom nasledovalo vyúčtovanie sa s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev.

Dejiskom podujatia bude už tradične Salaš pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach, ktorý v sobotu 26. októbra 2019 otvára svoje brány pre širokú verejnosť o 11.00 hod.

Autorský článok@foto a text

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies