Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dožinky - Muzeum Jahodnícke háje, Martin 2013

Dožinky -  Muzeum Jahodnícke háje, Martin 2013
Termín: 25.08.2013
Téma: ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Žilina (SR - Žilinský kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.snm-em.sk

Popis

Dožinky

Žatva bývala najdôležitejším obdobím hospodárskeho roka. Oslávte s nami tohoročnú úrodu v nedeľu 25. augusta 2013 v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu slovenskej dediny.

Od 10.00 do 16.00 hod. sa v ňom uskutoční podujatie Dožinky.

Počas programu vystúpi folklórna skupina Bukovina z Kšinnej (okr. Bánovce nad Bebravou), ktorá návštevníkom predvedie tradičné zvyky pri dožinkovej slávnosti spojené s poďakovaním za úrodu.

Prvým z krokov nasledujúcich po zbere úrody bolo tradičné mlátenie obilia cepmi, ktoré bolo považované za samozrejmú súčasť zručností mužov aj žien. Ako sa kedysi „mlátilo“, si počas programu v skanzene budú môcť návštevníci aj sami vyskúšať.

V programe sa predstaví aj detský folklórny súbor Kalužiar z Martina s programom „Hráme sa na chlebík“.

Pre návštevníkov sú pripravené ochutnávky pečiva a tradičného chleba s masťou a cibuľou či chleba posypaného rôznymi bylinkami – šalviou, pažítkou, yzopom, bazalkou. Zaujímavá bude aj ochutnávka chlebových placiek pečených archaickým spôsobom na rozpálenom kameni. Chlieb
na podujatie poskytnú Prievidzské pekárne a cukrárne a.s.

Dožinkovú nedeľu bude pred krčmou z Oravskej Polhory návštevníkom spríjemňovať od 11.00 h. ľudová hudba Javorové husle pod vedením Maroša Kramára a počas celého dňa prezentácia tvorby tradičných ľudových výrobkov, ktorú predvedú pozvaní remeselníci.

O 13.30 hod. sa v kostole z Rudna budú konať ev. a. v. služby Božie.

Koniec leta je pre hospodára dôležitým obdobím, na gazdovstve prebiehala žatva. Bola to ťažká práca počas
letných horúčav, kedy muži žali obilie kosami, ženy ho zväzovali do snopov a stavali z nich na poli kríže. Pri práci pomáhali aj deti, pretože ju bolo potrebné rýchlo urobiť, aby úrodu nezničila letná búrka. Po skončení žatvy sa na hospodárstve konala slávnosť na ukončenie žatvy – dožinky. Na poli bolo zvykom nechať posledný snop alebo
niekoľko najkrajších klasov, ktoré v sebe niesli vegetatívnu silu z poľa. Z najkrajších klasov žnice uplietli veniec, spolu so žencami ho odovzdali hospodárovi a poďakovali za úrodu. Mnohokrát nasledovala hostina s hudbou a tancom. Dožinkový veniec sa odkladal v hospodárstve až do jari, keď zrno z venca pomrvili do nového osiva. Magické praktiky, vykonávané počas dožiniek mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku.


Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies