Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Medzinárodné stretnutie Betlehemských pastierov 2020 Seňa a Janík - XIX. ročník

Medzinárodné stretnutie Betlehemských pastierov 2020 Seňa a Janík - XIX. ročník
Termín: 05.12.2020 - 06.12.2020
Téma: KULTÚRA | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Košice, Seňa, Janík, Turnianska Nová Ves (SR - Košický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: wp.kcubar.sk

Popis

Medzinárodné stretnutie Betlehemských pastierov 2020 Seňa a Janík - XIX. ročník

V sobotu 5.-6. decembra 2020, znaznie metropola Košického kraja hrami a piesňami Betlehemských pastierov. Kultúrne centrum Údolia Bodvy a Rudohoria (KCÚBaR) pripravuje v obci Seňa a Janík XIX. ročník Medzinárodného stretnutia Betlehemských pastierov.

Uchovávanie tradičných kultúrnych hodnôt má pre dnešného človeka veľký význam. Preto sa snažíme zoznamovať širokú verejnosť s rôznymi tradičnými remeslami, oživovať zvyky predkov prostredníctvom miestnych a zahraničných aktérov a remeselníkov. K vianočným zvykom vo všetkých krajinách Karpatského oblúka neodmysliteľne patria hry Betlehemských pastierov. Každá obec, každý kraj a národ však majú v hraní betlehemskej scénky svoje originálne a jedinečné prvky. Preto bude zaujímavé sledovať, v čom sa líšia a v čom sú si podobné.

„Z nášho pohľadu je mimoriadne dôležité, aby tradícia betlehemských pastierov bola v regióne Údolia Bodvy a Rudohoria stále živá,“ hovorí riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria MA Michal Kupec. V mnohých obciach sú jasličkári, ako ich mnohí nazývajú, aktívni a v čase Vianoc navštevujú domácnosti. Bez tejto tradície si to nevedia predstaviť napríklad obyvatelia Turnianskej Novej Vsi. Jedinečný je aj najstarší anjel z Hosťoviec – pán, ktorý má 90 rokov je v betlehemskej hre anjelom a okrem toho stále vlastnoručne vyrába kačacie pierka, ktoré sa pri vinšovaní používajú.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies