Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Pocta Štefánikovi Zvolenská Slatina 2020 - busta Milana Rastislava Štefánika vo Zvolenskej Slatine 2020 - po desaťročiach vráti na pôvodné miesto

NOVÉ - - - Pocta Štefánikovi Zvolenská Slatina 2020 - busta Milana Rastislava Štefánika vo Zvolenskej Slatine 2020 - po desaťročiach vráti na pôvodné miesto
Termín: 26.07.2020
Téma: KULTÚRA | SLÁVNOSTI a FESTIVALY
Miesto konania: Zvolenská Slatina (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: matica.sk

Popis

Pocta Štefánikovi Zvolenská Slatina 2020 - busta Milana Rastislava Štefánika sa po desaťročiach vráti na pôvodné miesto

Dňa 26.7.2020 Zvolenská Slatina

Pamätník Milana Rastislava Štefánika vo Zvolenskej Slatine sa po desaťročiach vráti na pôvodné miesto. V roku 1939 ho postavil miestny odbor Matice slovenskej pred budovou vtedajšej meštianskej školy, dnes obecného úradu, a to pri príležitosti 20. výročia tragickej smrti generála.

Na podstavci pamätníka boli vyryté mená Slatinčanov padlých v prvej svetovej vojne. Štefánika si tu ľudia udržali aj dlho po druhej svetovej vojne, ale normalizáciu už „neprežil“. Spomienku na neho komunisti tvrdo potláčali po celom Slovensku. Pamätníci na neho spomínali ako na posledného Štefánika v širokom okolí. Bronzovú bustu však ukryli a zachovali až do roku 1989, potom ju inštalovali do školy. „Teraz sme sa ju rozhodli obnoviť a postaviť na pôvodné miesto pred obecným úradom, pričom jej kópiu aj naďalej zachováme v priestoroch základnej školy,“ priblížil prvý podpredseda MS Marek Hanuska. Slávnosť odhalenia pamätníka mala byť už v marci, pre koronavírus sa uskutoční na druhý pokus 26. júla 2020. Podujatie sa uskutoční vďaka finančnej podpore Obce Zvolenská Slatina, Ministerstva kultúry SR a Matice slovenskej.

Kultúrno-spoločenský program sa začne o 16.00 h v Evanjelickom kostole poeticko-hudobným pásmom z pera Juraja Sarvaša, v ktorom účinkujú sólisti štátnej opery Banská Bystrica. Privítame aj spevácky zbor Nádej z Veľkého Krtíša a matiční ochotníci predstavia dramatizáciu zo života M. R. Štefánika. Program vyvrcholí vystúpením speváka Martina Haricha.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies