Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

NOVÉ - - - Slovenský deň kroja 2020 Donovaly - 3. ročník

NOVÉ - - - Slovenský deň kroja 2020 Donovaly - 3. ročník
Termín: 12.09.2020
Téma: KULTÚRA
Miesto konania: Donovaly (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.denkroja.sk

Popis

Tretí ročník Slovenského dňa kroja bol iný, ako tie predošlé. Začal sa už v polovici mája, odkedy organizátori navštevovali obce a mestá po celom Slovensku, aby v nich zachytili výnimočnosť miestnych tradícií. Vyvrcholením bol program na Donovaloch, ktorý mohli diváci sledovať aj online.

SLOVENSKÝ DEŇ KROJA je ojedinelé podujatie zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov, slovenských obcí, regiónov a naše kultúrne dedičstvo.

Vzniklo v roku 2018 pri príležitosti 70. výročia založenia týždenníka Slovenka, ktorého poslaním je rovnako udržiavanie tradícii a slovenskej kultúry.

Cieľom projektu je poukázať na naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenia a krásy krojov a priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrno dedičstvo.

Je tiež poctou remeselníkom, bežným ľudom, ktorí uchovávajú a s hrdosťou nosia slovenské ľudové kroje.

Každoročne si počas programu v Banskej Bystrici pripomíname pamiatku velikána slovenskej kultúry a folklóru. V roku 2018 to bol prof. Štefan Nosáľ, v roku 2019 Juraj Kubánka a Milan Rastislav Štefánik a v roku 2020 Andrej Sládkovič.

III. ročník | 12. 09. 2020
Po dvoch úspešných ročníkoch prichádza 3. ročník v inom formáte. Od polovice mája do konca júla sme pod heslom „Tento rok prídeme za Vami“ navštívili takmer 40 slovenských miest a obcí, aby sme zachytili jedinečnosť slovenských krojov, krásu regiónov a poukázali na výnimočnosť regiónov.

Na jednotlivých miestach sme sa nezameriavali len na klasický spev či tanec, ale i na tradičné udalosti v živote – od krstín až po svadbu. Nevynechali sme ani tradičné ľudové remeslá.

Aj napriek tomu, že je tento rok výnimočný, stretneme sa 12. septembra 2020 na Donovaloch, kde bude pripravený program, ktorí budete môcť všetci sledovať ONLINE.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies